Aartsbisschop Utrecht: ” ‘Together’ in Rome overweldigend, ontroerend en hoopgevend”

Leestijd: 2 minuten

Zo kan het ook

Maandag 9 oktober 2023 -07:35 uur – Bron: Redactie Kerk/OKK – Beeld: OKK

-Utrecht/Rome- “Een overweldigende, ontroerende en bovenal hoopgevende ervaring”, noemde de Utrechtse Aartsbisschop Bernd Wallet (OKK) de TOGETHER-samenkomst op het Sint-Pietersplein. En historisch bovendien: op uitnodiging van Paus Franciscus was er voor het eerst een oecumenisch gebed op deze symbolische plaats.

De Utrechtse Aartsbisschop Bernd Wallet (OKK)

 

Wallet was één van de Kerkleiders die naast Paus Franciscus een gebed mocht uitspreken tijdens de gebedswake. “Ik ben enorm dankbaar er een kleine bijdrage aan te hebben kunnen geven. En nu samen verder, in gebed voor een verdieping van het oecumenisch elan. TOGETHER is een voortgaande gezamenlijke reis in vriendschap en vertrouwen.”

Samen met Kerkelijk leiders uit diverse tradities en Christelijke jongeren uit heel Europa werd er gebeden om leiding en eenheid voor de Bisschoppensynode. Diaken Thelma Schoon was onderdeel van de Nederlandse jongerengroep en aanwezig op het Sint-Pietersplein tijdens de gebedswake. “Wij mochten als jongeren ver vooraan zitten waardoor we alles goed konden zien.

We baden om de Heilige Geest met een gebed dat al eeuwen gebruikt wordt voor belangrijke Synodes en Concilies, daarna baden wij het Onze Vader in onze eigen taal. Wij hoorden de preek van Paus Franciscus over het belang van stilte en zagen vervolgens onze eigen Aartsbisschop Bernd een gebed uitspreken. Kerkleiders stonden zij aan zij. De Nederlandse groep, en ook zeker de Oud-Katholieken, waren tot tranen geroerd. Het voelde als ‘zo kan het ook’.”