Israël versoepelt bezoekrecht Palestijnse Christenen

-Jeruzalem-(KNA) Israël wil het Christenen uit de Gazastrook gemakkelijker maken om Kerstfeesten in Jordanië bij te wonen. 600 Christenen van de Westelijke Jordaanoever mogen ook via de Ben Gurion-luchthaven in Tel Aviv vliegen, tussen 30 december en 20 januari, aldus het Israëlische coördinatiebureau voor overheidsactiviteiten in de bezette gebieden (COGAT).

De autoriteiten hebben het aantal visa voor Gaza-Christenen niet bekendgemaakt.
De maatregelen maken deel uit van de inspanningen om “de vrijheid van aanbidding en religie te bevorderen en om de bevolking in staat te stellen deel te nemen aan de gebruikelijke vieringen van het seizoen”, aldus COGAT. Alle goedkeuringen waren echter wel onderworpen aan uitgebreide veiligheidschecks.

De goedgekeurde maatregelen omvatten 400 toegangsvergunningen voor Christenen uit Arabische landen die hun familie op de Westelijke Jordaanoever willen bezoeken. Het aantal vergunningen voor geestelijken zal worden verhoogd. Palestijnse Christelijke geestelijken mogen ook het Bezeq-checkpoint in de Jordaanvallei oversteken om Christelijke locaties in Galilea te bezoeken.

De autoriteiten hebben geen informatie verstrekt over de vraag of Palestijnse Christenen familieleden in de Gazastrook mogen bezoeken, zoals in voorgaande jaren, en of Christenen uit de Gaza naar Oost-Jeruzalem en de Westelijke Jordaanoever mogen reizen.

Onlangs verscherpte Israël de uitreisvoorwaarden voor Gaza-Christenen op Christelijke feestdagen, nadat verschillende Christenen niet naar de Gazastrook waren teruggekeerd nadat de reisvergunningen waren verlopen. Na scherpe kritiek van de Kerkleiders mochten 300 Gaza-Christenen met Pasen de Westelijke Jordaanoever en Jeruzalem bezoeken.

Tot nu toe heeft de Rooms katholieke Kerk nog geen inreisvisa kunnen aanvragen voor haar gelovigen, zei de Rooms-Katholieke Pastoor Gabriel Romanelli maandag tegen KNA. Dienovereenkomstig vereist de indiening van de relevante aanvragen de goedkeuring van Israël, wat niet eerder het geval was, zei de geestelijke.

Volgens Romanelli leven momenteel 117 Katholieken in Gaza. Het totaal aan Christenen inclusief de overwegend Grieks-Orthodoxe Christenen is volgens schattingen van het Patriarchaat tot onder de 800 gelovigen gedaald.

Geef een reactie op dit artikel