Minder asielverzoeken in eerste kwartaal

Leestijd: < 1 minuut

Donderdag 25 april 2024 ~ 09:59 uur ~ Bron: Redactie Wereld/CBS-Luuk Hovius ~ Beeld: RayMediagroup

-Heerlen- In het eerste kwartaal van 2024 dienden bijna 9 duizend mensen een eerste asielverzoek in Nederland in. Dat is 31 procent minder dan in het laatste kwartaal van 2023. Dit meldt het CBS op basis van de nieuwste asielcijfers van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND). 

Van de bijna 9 duizend eerste asielverzoeken werd bijna een derde ingediend door mensen uit Syrië (2,9 duizend). Dat is 39 procent minder dan in het laatste kwartaal van 2023.

Meer mensen uit Irak deden een eerste asielverzoek (1,2 duizend) dan in vorige kwartalen. Ten opzichte van het laatste kwartaal van 2023 is het aantal eerste asielverzoeken van Irakese mensen met 80 procent toegenomen. Na Syrië en Irak kwamen de meeste eerste asielverzoeken van mensen uit Turkije (495) en Jemen (470).

Een derde van de Irakese asielzoekers jonger dan 18

De meeste mensen die in het eerste kwartaal van 2024 een eerste asielverzoek indienden, waren jonger dan 35 jaar. Een kwart was jonger dan 18 jaar. Van alle mensen uit Irak die een verzoek indienden, was een derde minderjarig.

Vaak zijn het mannen die een eerste asielverzoek indienen. Zo werd drie kwart van alle eerste asielverzoeken in het eerste kwartaal gedaan door een man. Bij asielzoekers uit Syrië en Jemen lag dit percentage hoger; respectievelijk 85 en 83 procent.