Bisdom Roermond: Deken Franken uit Weert aan de kant gezet

Leestijd: 2 minuten
Maandag 18 september 2023 – 06:02 uur – Bron: Redactie Kerk/L1/ADN – Beeld: Publiek domein

-Weert- Deken Hans Franken heeft tijdens de Eucharistieviering gistermorgen zijn afscheid aangekondigd. Naar eigen zeggen heeft het Bisdom Roermond het besluit genomen maar hij weet zelf niet waarom.

De 66-jarige Franken werd in 2006 benoemd tot Deken van Weert en Pastoor van de Sint-Martinuskerk in het centrum van die stad. Op eerste Pinksterdag van dit jaar vierde hij zijn veertigjarig Priesterjubileum. Per 1 oktober gaat hij met emeritaat.

Franken had geen plannen af of terug te treden. „Blijkbaar wil het Bisdom deze positie vrij krijgen voor een opvolger. Ik had zelf nog wel een jaar willen aanblijven, volgend jaar word ik 67. Het is allemaal wel goed geregeld maar ik heb geen flauw idee wat de reden is”, zegt Franken in een telefonische reactie.

Het Bisdom komt vandaag met meer informatie. „Er is gesproken met de Deken en wij hebben in goed overleg besloten dat hij met pensioen gaat”, zegt woordvoerder Mathieu Bemelmans. „Een opvolger is er nog niet maar er zal voorlopig een administrator worden aangesteld. Wij zitten momenteel zonder Bisschop en daardoor kunnen geen benoemingen worden gedaan,” aldus Bemelmans in een reactie naar de pers.

Roerig

Franken was zeventien jaar Deken van Weert. Dat ging niet zonder slag of stoot. Zo lag hij regelmatig flink overhoop met het Kerkbestuur, dat na meerdere conflicten opstapte. Ook mensen die jarenlang als vrijwilliger in de parochie werkten keerden de Kerk de rug toe. Franken wordt verweten ‘kil en zakelijk’ leiding te geven aan parochie en Dekenaat. Hij  heeft geen plannen voor een afscheidsfeest.