Bisdom Wenen: binnen 10 jaar 150 kerken sluiten?

Leestijd: 2 minuten

Woensdag 27 maart 2024 ~ 09:19 uur ~ Bron: Redactie Kerk/Kurier ~ Beeld: Domec Kopol

 -Wenen- De Oostenrijkse krant ‘Kurier’ onthult uit eigen onderzoek dat het aartsbisdom Wenen van plan is om binnen tien jaar tot 150 kerken te sluiten. De krant baseert zich op anonieme bronnen binnen het bisdomsbestuur en kerkelijke ‘uitgelekte’ documenten.

De woordvoerder van het aartsbisdom, Michael Prüller, verduidelijkt dat er weliswaar onderzoeken lopen naar levensvatbaarheid van diverse kerken en parochies, maar dat alles nog in een primair stadium verkeert. Het doel is in eerste instantie analyses te maken van de bedrijfskosten, hierbij moet gedacht worden aan verwarming en electriciteitskosten en andere nevenkosten.

Kerkbezoek

Naast dit onderzoek wordt separaat gekeken naar het kerkbezoek. “Als het aantal katholieken elk jaar met 14.000 afneemt, betekent dit, dat diocesaan jaarlijks een reductie van veertien kerken nodig zou zijn om de economische last voor de overgebleven katholieken op peil te houden”, aldus een intern rapport dat door de krant wordt geciteerd.

Op basis van deze berekening en ervan uitgaande dat het aantal kerkuittredingen zich lineair blijft ontwikkelen, zou dit resulteren in de sluiting van ongeveer 150 kerken tegen het jaar 2033. Momenteel heeft het aartsbisdom Wenen ongeveer 1.000 kerken en in totaal 3.500 gebouwen in eigendom.

“Niemand in het bisdom overweegt veertien kerken per jaar af te stoten, maar de cijfers tonen wel aan dat de economische lasten per katholiek toenemen”, aldus het bisdom.

De afgelopen jaren werden er 0,6 kerken per jaar gesloten. De komende jaren wordt wel verwacht dat er meer kerkbezoekers zullen terugkeren, maar dan ‘bescheiden’.

Prüller geeft aan dat er “pastorale en economische plannen voor gebouwen” moeten komen: “Welke gebouwen willen en kunnen wij op de middellange en lange termijn behouden?” Ook zal worden gekeken naar een gedeeld gebruik van kerkgebouwen met andere instanties of kerkgenootschappen. Vooral als een heel kerkgebouw verlaten wordt, moet “overdracht aan een andere christelijke denominatie worden overwogen.” Dit zal echter niet altijd mogelijk zijn, aldus Prüller.