Bisschop Oster over klimaatprotesten: Jeugd mag rebels zijn

Leestijd: < 1 minuut -Passau- (KNA) De Passauer Katholieke Bisschop Stefan Oster staat pal achter de wereldwijde demonstratie voor het klimaat, komende vrijdag. “De jonge generatie gaat de straat op, omdat zij de noodzakelijkheid onder ogen ziet”, schrijft de Duitse Bisschop op Facebook. “Jonge mensen worden opstandig, zij mogen schreeuwen, zij mogen rebelleren, het gaat om een uiterst serieuze zaak.” Ook veel kerken en Paus Franciscus sympathiseren met de activisten, aldus Oster.

Het thema stond tijdens de onlangs gehouden Amazone-Synode hoog op de agenda. De Bisschop benadrukt, dat het wederzijds respect en het gezamelijke democratisch debat gerespecteerd moeten blijven. “Het gaat niet om klimaathysterie, het gaat ook niet om het klimaat als vervanger van de religie – en het gaat al helemaal niet om geweld te gebruiken bij het bereiken van de eigen doelen.”

Gelijktijdig uitte Oster ook zelfkritiek: “Als ik, als wij, als verstandige volwassenen eerlijk zijn, dan moeten wij toegeven, dat de jonge generatie heeft bereikt, dat het thema in zijn noodzakelijkheid meer erkend wordt dan voorheen, ook door mij en velen van mijn generatie.” De jeugd heeft bereikt, dat klimaatbescherming op de politieke agenda een belangrijkere plaats heeft gekregen. “Daar ben ik dankbaar voor”, zo de Bisschop. “Wat de politiek er mee doet, is een ander debat.”

Foto: Lizenz-Pressestelle Bistum Passau