Bisschoppen in Europa bidden om een einde aan de oorlog Oekraïne

Leestijd: 2 minuten
Maandag 21 maart 2022 06:36 – Bron: Aartsbisdom – Beeld: Pixabay
 -Vaticaanstad/Utrecht- Op DV vrijdag 25 maart sluiten de Nederlandse bisschoppen aan bij de grote gebedsestafette van bisschoppen die door heel Europa gaat. De estafette startte op Aswoensdag 2 maart in Albanië en wordt op 14 april in Hongarije afgesloten. Het is een initiatief van de vergadering van Europese bisschoppenconferenties (CCEE).

De voorzitters van de bisschoppenconferenties in Europa zullen op opeenvolgende dagen de eucharistie vieren voor de vrede en voor al degenen die zijn overleden door oorlog.  De bisschoppen sluiten zich aan bij de herhaalde en dringende oproep van Paus Franciscus om een eind te maken aan die oorlog en te werken aan vrede.

Het gezamenlijke initiatief van de Europese bisschoppen wil een teken van eenheid en hoop zijn voor het hele continent. De Nederlandse bisschoppenconferentie kreeg vrijdag 25 maart toebedeeld. Op 25 en 26 maart vinden ook de “24 uur voor de Heer” plaats. Zo zal op meerdere momenten tijdens de “24 uur voor de Heer” in de nabijheid van het heilig Sacrament gebeden worden voor de genoemde intenties.

“Wij hopen en geloven dat deze toewijding ons vrede zal brengen en dat de oorlog snel zal eindigen.”

Bovendien zal Paus Franciscus op vrijdag 25 maart Rusland en Oekraïne toewijden aan onbevlekt hart van Maria. Daarmee plaatst de paus Rusland en Oekraïne onder haar bescherming. De Paus zal dit doen tijdens een viering om 17.00 uur in de Sint Pieter in Rome. Op dezelfde dag zal ook gebeuren in het heiligdom van Fatima door kardinaal Krajewski op verzoek van de Paus. Het is in Fatima dat Maria bij haar verschijning op 13 juli 1917 (tijdens de Eerste Wereldoorlog) vroeg om de toewijding van Rusland aan haar onbevlekt hart.

De Katholieke bisschoppen in Oekraïne en in Rusland laten weten dankbaar te zijn met het initiatief van Paus Franciscus. “Wij willen tot Maria met haar hemelse macht bidden dat het bloedvergieten mag stoppen, zo snel als het kan,” aldus de Oekraïense en Russische bisschoppen. De bisschoppen in Oekraïne hebben de gelovigen opgeroepen om voorafgaand aan de toewijding een noveen te houden vanaf 17 maart en zeggen: “Wij hopen en geloven dat deze toewijding ons vrede zal brengen en dat de oorlog snel zal eindigen.”