BREAKING: Bisschop van den Hout wordt nieuwe bisschop in Roermond (update)

Leestijd: 2 minuten
Donderdag 20 juni 2024 ~21:03 uur ~ Bron: Redactie Kerk ~ Beeld: MB
Vaticaan komt om 12.00 uur met bekendmaking
Beide bisdommen verrast door keuze
Bisdom GL in mineur
Bisdom GL komt later vandaag met reactie

– Roermond – Monseigneur Ron van den Hout (59), de huidige bisschop van het bisdom Groningen-Leeuwarden, wordt zo goed als zeker de nieuwe, 25ste bisschop van Roermond. Dat bevestigen diverse bronnen tegenover de media. De naam wordt vrijdagochtend officieel bekendgemaakt tijdens een persconferentie om 11.00 uur

De nuntius, mede verantwoordelijk voor de keuze, lijkt geen geschikte opvolger te hebben kunnen vinden in het bisdom Roermond. Het is dan ook opmerkelijk dat er voor van den Hout is gekozen, die nog maar relatief kort bisschop is in het Noorden.

Van den Hout is sinds juni 2017 bisschop van het bisdom Groningen-Leeuwarden. Hij volgt bisschop Harrie Smeets op die eind 2023 overleed aan kanker.

C.M.F. van den Hout

Cornelis Franciscus Maria Van den Hout, geboren in Tilburg op 11 november 1964, groeide op in Diessen een gezin met drie kinderen. Pas na het afronden van een studie aan de HAS voelde hij zich geroepen om voor het priesterschap te gaan.

Hij volgde filosofie en theologie aan het seminarie in Den Bosch en werd op 5 juni 1993 priester gewijd. Daarna volgde een studie in Rome. Terug in Nederland werkte hij als parochiaal medewerker in Tilburg en als pastoor in Drunen-Elshout. Later werd hij Deken in het dekenaat Heusden-Waalwijk-Zaltbommel. In 2012 werd hij benoemd tot vicaris-generaal van het bisdom Den Bosch.

Hij staat bekend als een harde werker en wordt beschreven als intelligent maar discreet en als iemand die het liefst op de achtergrond functioneert. Een van zijn theologische specialisaties is de studie van het Oude Testament.

Van den Hout geldt als een liberaal bisschop. Zo is hij niet gecharmeerd van de oude Latijnse Mis, de zogenaamde Tridentijnse Mis en nam hij enkele markante standpunten in, bijvoorbeeld dat in deze tijd van kerksluitingen, het slopen van kerken als ‘een reële optie’ moet worden gezien. Hij stelde: “Beter geen kerk dan een onherkenbare kerk”. Na zijn bisschopswijding in Groningen vroeg hij gelovigen niet angstvallig vast te houden aan wat er nog is in de kerk. Ook verbood hij een diocesaan priester de Tridentijnse Mis, maandelijks te vieren bij een kleine rechts-radicale ‘katholieke’ club in Veenendaal.

Jongeren in het bisdom GL konden steevast op zijn aandacht rekenen. Zelden heeft een bisschop in het Noorden zich zó ingezet voor het actief betrekken van jongeren bij (kerkelijke) activiteiten.

Na het vertrek van Van den Hout zal het bisdom Groningen-Leeuwarden op zoek moeten naar een nieuwe bisschop.

Reactie bisdom GL

Vertrouwen in volgende bisschop

Vicaris-generaal Peter Wellen van het bisdom Groningen-Leeuwarden zegt dat Van den Hout zeker gemist gaat worden. ‘De drempel van de bisschop was laag, hij had goed oog voor de parochiepraktijk van priesters en pastorale beroepskrachten.’ Desalniettemin ziet Wellen ‘met vertrouwen uit naar de volgende bisschop’ in de noordelijke diocese.