Brieven van Mgr. de Korte aan parochies en kloosters gebundeld in nieuw boek

Leestijd: 2 minuten

‘Geboeide vleugels’ als spiegel van kerkelijk leven in coronacrisis

Maandag 11 oktober 2021 05:02 – Bron: Redactie kerk/Adveniat – Beeld: EMB/YT
  -‘s-Hertogenbosch- Als het niet of nauwelijks mogelijk is de kerkelijke vleugels uit te slaan, wat doe je dan als bisschop? De vrijheid om overal en nergens naar toe te gaan is beperkt, de kans om te handelen is aan zoveel regels gebonden.

Gerard de Korte, de bisschop van ’s-Hertogenbosch, gaat toch vliegen door zijn bisdom. Hij doet dat met de pen, met slechts één doel: om zijn gelovigen een hart onder de riem te steken, met woorden uit de Bijbel, uit de traditie, uit zijn eigen leven die inspireren, met voorbeelden uit zijn bisdom die bemoedigen en verbinden. Zo is hij de parochies en de kloosters nabij met achttien brieven ter bemoediging en een speciaal woord rond Kerstmis. Geboeide vleugels, is de titel van deze bundel. En daarin komt ook de historicus in deze bisschop naar voren. Want hij legt vast wat de tweede en derde golf van corona betekenen voor het kerkelijk leven en hoe het geloof juist nu van toegevoegde waarde kan zijn voor het leven in het bisdom. Daarmee is dit een bijzonder boek en tegelijk een vervolg op zijn eerste bundel in coronatijd, Het Verdriet van Brabant. Lees verder onder de foto>

Het eerste exemplaar werd overhandigd door Leo Fijen (Foto EMB)

Coronalessen voor christenen in nawoord
De nieuwe bundel telt achttien brieven ter bemoediging, geschreven in de periode van september vorig jaar tot heden. Ze worden afgesloten met een uitgebreid nawoord van Mgr. dr. Gerard de Korte als bisschop van ’s-Hertogenbosch. Daarin geeft hij een katholieke visie op de afgelopen anderhalf jaar en komt hij tot een aantal lessen voor christenen. Zoals het belang van stilte en luisteren, de erkenning van kwetsbaarheid en sterfelijkheid, de betekenis van gemeenschapszin,, de waarde van zelfdiscipline en de prioriteit juist nu van missionaire inzet. Al deze lessen komen natuurlijk ook aan bod in de verschillende brieven ter bemoediging. In het nawoord heeft bisschop De Korte alles nog eens op een rijtje gezet, als een handvat van christenen om juist nu met deze uitdagingen aan de slag te gaan in parochies en kloosters.

Vanaf vandaag in de boekhandel
Geboeide vleugels, brieven ter bemoediging telt 128 pagina’s, kost 15 euro, Klik op onderstaande boekcover voor meer info of om te bestellen. Mgr. dr. Gerard de Korte (1955, historicus en theoloog) is sinds 2016 bisschop van ’s-Hertogenbosch. Daarvoor was hij bisschop van Groningen-Leeuwarden en hulpbisschop in het aartsbisdom Utrecht.