Californië: 54,5 graden. Wellicht hoogste temperatuur ooit

-Los-Angeles- (1010WINS) In de regio Death Valley in de Amerikaanse staat Californië is zondagmiddag het kwik gestegen naar een historische hoogte van 54,5 graden! Het is volgens 1010WINS-newsradio een van de hoogste temperaturen die ooit op aarde zijn gemeten en wellicht zelfs een record.

Zondag om 15.41 uur (lokale tijd) werd in Death Valley de 54,5 graden op de meter aangegeven, meldt de National Weather Service. Volgens het weerinstituut is het sowieso de hoogste temperatuur die in augustus in de Amerikaanse woestijn is voorgekomen. De Wereld Meteorologische Organisatie zegt dat het er vooralsnog naar uitziet dat de meting klopt.

Death Valley is de laagste, heetste en droogste plek van Amerika. Furnace Creek, waar de temperatuur werd vastgelegd op professionele apparatuur, ligt ongeveer 58 meter onder zeeniveau. De hoogste temperatuur op aarde is daar eerder ook gemeten. Dat was in 1913 toen het op 10 juli 56,7 graden werd. Maar de betrouwbaarheid van die oude metingen wordt tegenwoordig in twijfel getrokken. Eerder is al een meting in Libië van 57,8 graden uit 1922 uit de boeken geschrapt welke daar 90 jaar lang als record in had gestaan.

Sommige klimaatdeskundigen zijn daarom van mening dat de 54 graden die in 2013 in Death Valley en in 2016 en 2017 in Koeweit en Pakistan is gemeten de hoogste temperatuur ooit moet zijn. Als zij gelijk hebben, betekent dat, dat zondag een record is gevestigd.

De meting van zondag komt in ieder geval in de top drie, achter het hitterecord uit 1913 en een meting uit 1931 in Tunesië, waar het destijds 55 graden zou zijn geworden.

Geef een reactie op dit artikel