Demonstratie tegen lezing Mgr. Mutsaerts

Leestijd: 2 minuten

 

Donderdag 4 mei 2023 – 06:00 uur – Bron: Redactie Kerk/ADN/Trouw – Beeld: Publiek domein/FvD

-‘s Hertogenbosch/Breda- Een groep antifascisten en parochianen protesteerde gistermiddag voor de deuren van het Bisdom aan de Parade in ‘s-Hertogenbosch.

De demonstranten zijn faliekant tegen een ‘kroegcollege’ dat hulpbisschop Rob Mutsaerts komende zaterdag wil geven aan de jongerenafdeling van politieke partij Forum voor Democratie in Breda. Tijdens de bijeenkomst, met nog weinig aanmeldingen, onder de naam ‘De theologie van het Katholicisme’ zal de hulpbisschop een lezing over het Rooms Katholieke geloof geven. Dat is opmerkelijk, na de uiterst negatieve uitlatingen van partijvoorman Baudet over gelovigen, die hij niet voor ‘vol’ aanziet.

Lezing Mutsaerts

De lezing van zaterdag werd zo aangekondigd: “Ben je benieuwd naar de leer van het Katholicisme en wil je dieper in de stof duiken? Of heb je gewoon zin in een verse dosis gezelligheid? Dan MOET je naar het kroegcollege komen.”

De antifascistische beweging Brabant heeft contact gehad met het Bisdom en met klem gevraagd af te zien van de kroegbijeenkomst, omdat de FvD in hun ogen een fascistische organisatie is. De reactie van Mutsaerts was samengevat kort-en-bondig “Ik praat met iedereen en maak geen onderscheid”. Mutsaerts wil er bij navraag wel duidelijk op wijzen dat hij ook lezingen geeft bij organisaties wier mening hij niet deelt.

Omstreden hulpbisschop

De omstreden hulpbisschop behoort tot het ‘anti-Paus Franciscus kamp’. Om zijn haat tegen de huidige Paus onder het volk te brengen, heeft hij een eigen blog op het internet, waarin hij zonder enige vorm van Bisschoppelijke diplomatie tekeer gaat tegen het – schoon-schip-beleid-, alsook de vernieuwingen van de huidige Pontifex. Opmerkelijk was ook zijn faux-pas kort voor het Ad-Liminabezoek van de Nederlandse Bisschoppen, eind vorig jaar, bij de Paus. In een tirade liet hij weten het op de meeste punten des geloofs niet eens te zijn met deze Paus. Paus Franciscus diende hem van repliek door aan het begin van het Nederlandse Ad-Liminabezoek de opmerking te maken: “U mag hier alles zeggen, zolang U het maar hier doet”.

Conservatieve geesten

Dat de Rooms-Katholieke Kerk steeds aantrekkelijker wordt voor conservatieve geesten, begrijpt cultuurtheoloog Frank Bosman wel. “Zij grijpen terug op een tijd toen alles nog overzichtelijk was. Mannen waren mannen, vrouwen vrouwen, je had een duidelijke hiërarchie, met de Paus die het laatste woord had. Nu heeft iedereen stemrecht, de wirwar van meningen is onoverzichtelijk en de blanke cis-gender heterochristen is niet meer de norm. Transgenders, dekolonisatie, woke, dat zijn voor conservatieven vloeken”, aldus Bosman in dagblad Trouw.

Politie

De politie van ‘s Hertogenbosch greep niet in tijdens de demo voor het Bisschoppelijk paleis. Een medewerker liet wel weten dat de collega’s in Breda op de hoogte zullen worden gebracht. De politie aldaar laat op haar beurt weten rekening te houden met een demonstratie aankomende zaterdag. Er zal met de burgemeester, als hoofd van politie, overleg zijn over eventuele maatregelen.