Den Bosch krijgt een Bossche Bollen Museum

Leestijd: 2 minuten
Dinsdag 30 januari 2024 ~ 06:10 uur ~ Bron: Redactie Varia/Brodies bv ~ Beeld: Gerd Eichmann/Brodies bv

 -‘s-Hertogenbosch- De Brabantse stad ‘s-Hertogenbosch heeft toeristen veel te bieden, natuurlijk is er de adembenemende Sint Jan, maar er zijn meer bezienswaardigheden. Wat de stad nog niet had, is een museum over het meest bekende stukje culinaire erfgoed van deze stad: de Bossche Bol. Dat gaat veranderen want in april 2024 vindt de opening plaats van de Bossche Bollen Belevenis, een mini-museum onder het stadhuis.

 

De Bossche Bol bestaat 100 jaar

In de middeleeuwse Raadskelder onder het stadhuis (ontworpen door architect Jan Darkennis die ook bouwmeester was van de Sint Jan) wordt er in het geheim al maanden gebouwd aan het nieuwe mini-museum. Dat het museum juist op dit moment haar deuren opent is omdat volgend jaar de Bossche Bol namelijk 100 jaar bestaat. Na uitgebreid onderzoek door Rob van de Laar (cultureel erfgoed Den Bosch) zijn er advertenties boven water gekomen die bewijzen wanneer de Bossche Bol ontstaan is. En ook door wie die aantoonbaar voor het eerst verkocht werd.

Ideevorming mini-museum

Het idee voor het mini-museum is bedacht door Jules Lauwerijssen van Bakkerij Royal. Deze Bossche bakker staat bekend om zijn nieuwe ideeën rondom de traditionele Bossche Bol. Hij bedacht eerder Bossche bollen in nieuwe smaken en is de uitvinder van het Bossche Bolleke, een Bossche Bol ijsje. Lauwerijssen: ‘De Bossche Bol heeft een rijke historie. Het gevecht om de ‘echte’ Bossche Bol is al 100 jaar oud. En er gaan veel verschillende verhalen rond over wie de Bossche Bol uitgevonden heeft. Het houdt de gemoederen dus blijkbaar al meer dan een eeuw bezig. Dat bracht mij op het idee voor een museum’.

Wat houdt het mini-museum in?

Waar men in Nederland ook komt, iedereen kent de Bossche Bol. Van heinde en verre staan Nederlandse en buitenlandse toeristen er graag voor in de rij. Wat is nou het geheim van de Bossche Bol en de aantrekkingskracht? In het mini-museum is er van alles over de Bossche Bol te ontdekken. In 7 totaal verschillende ruimtes beleef en proeft men de Bossche Bol.

De Bossche Bollen Belevenis is zeven dag per week te bezoeken. Op maandag en dinsdag is het museum exclusief te boeken voor een bijzondere ervaring (alleen op afspraak).

Bossche Bollen Belevenis is te vinden onder het stadhuis, op de Markt 1a te s-Hertogenbosch

www.bosschebollenbelevenis.nl