Dit weekeinde sluiten weer 2 Kerken in Gelderland

Leestijd: 2 minuten
Zondag 19 maart 2023 – 07:32 uur – Bron: Redactie Kerk – Beeld: Publiek domein

-Giesbeek- Rooms Katholieken in de Liemers kunnen binnenkort alleen nog maar in Zevenaar naar de Kerk. Niet alleen de Sint Martinuskerk in Giesbeek, maar ook de Gerardus Majellakerk in Spijk sluit dit weekeinde de Kerkdeuren.

“Doodbloedt”

Daarmee is Andreaskerk in Zevenaar is over enkele jaren de enige Kerk in deze parochie. Giesbeek en Spijk zijn de zevende en achtste kerk van de in totaal twaalf Kerken die in de Liemers sluiten. Want ook de Kerken in Duiven, Doesburg, Lobith en Groessen gaan nog dit jaar dicht. Harry Wiegers, voorzitter van de Sint Martinuskerk in Giesbeek ziet het met lede ogen aan. “Ik denk dat het eerlijk gezegd dan een beetje doodbloedt met het Kerkbezoek, zegt hij op de regionale radio.

De Kerk in Giesbeek is aangekocht door een projectontwikkelaar die er, als de gemeente accord gaat, woonruimte gaat realiseren. De vrijwilligers van de Kerk zullen eind maart de Kerk leeghalen. In 2000 is er al een heel boekwerk gemaakt door het museum Catharijneconvent in Utrecht. De hele inventaris is genummerd en beschreven. Voor een aantal zaken is al een herbestemming gevonden. Een deel gaat voorlopig in de opslag naar Lobith om van daaruit naar andere Kerken of zelfs naar Afrika te gaan.

Onttrekking aan de Eredienst

Gisteravond was dus de laatste Misviering in de Sint Martinuskerk te Giesbeek. Dan is er de zogeheten onttrekking aan de Eredienst, waarbij Pastoor Thanh Ta aan het eind van de Misviering het  Allerheiligste de Kerk uit draagt onder begeleiding van fanfare Sint Gregorius en het Caeciliakoor uit Giesbeek.

Vanmiddag is de Gerardus Majellakerk in Spijk hetzelfde lot beschoren. Daar zijn ook de lokale vendeliers van ‘Eendracht Maakt Macht’ en het Caeciliakoor in Babberich bij aanwezig.