Europa’s laatste oerbossen veranderen in houtfabrieken (VIDEO)

Leestijd: < 1 minuut

‘Inspanningen tegen klimaatopwarming zinloos als we Roemeense oerbossen kappen’

Tegenwoordig is nog maar vier procent van alle bossen in de Europese Unie in een wilde, natuurlijke staat. In 2005 bracht de Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging met de steun van de Roemeense overheid in kaart dat er in Roemenië nog 218.000 hectare volledig ongerept oerbos over was.

De helft daarvan is verloren gegaan door houtkap, nádat Roemenië in 2007 lid werd van de EU. De vraag van West-Europese houtverwerkingsbedrijven naar Roemeens hout nam exponentieel toe. En intact oerbos mag dan wel koolstof vasthouden, gekapt oerbos brengt euro’s op.

Twee maanden geleden bracht een wetenschappelijke studie van de Duitse stichting EuroNatur hoop: er is nog 525.632 hectare natuurlijk bos in Roemenië. Niet allemaal ongerept, maar wel met unieke ecosystemen volgens de criteria van de Internationale Unie voor Natuurbescherming (IUCN).

Dit half miljoen hectare natuurlijk bos zou de koolstof opslaan die meer dan 100 miljoen Europeanen op een jaar uitstoten. Aanschouw ook onderstaande videoreportage.