Franciscus over complot in Vaticaan

Leestijd: 2 minuten
Donderdag 4 april 2024 ~ 08:12 uur ~ Bron: Redactie Kerk/VN/KNA ~ Beeld: MB

-Vaticaanstad- Mannen “uit de tweede garnituur” in het Vaticaan wilden de benoeming van Pietro Parolin tot kardinaal-staatssecretaris in 2013 voorkomen, dat zegt niet de minste, maar Paus Franciscus, in nieuw boek ‘El sucesor’ (De Opvolger) – Ook zegt Franciscus bij de boekpresentatie niet van plan te zijn het conclaaf te veranderen.

Paus Franciscus heeft in een nieuw boek openheid van zaken gegeven rond een samenzwering in de Curie van het Vaticaan. In het Spaanse boek ‘El sucesor’, dat gisteren in Barcelona verscheen, vertelt de Paus over de documenten die zijn voorganger Benedictus XVI hem op 23 maart 2013 in het pauselijk zomerverblijf Castelgandolfo overhandigde. Het materiaal werd destijds in opdracht van Benedictus XVI samengesteld door de kardinalen Julian Herranz, Jozef Tomko en Salvatore de Giorgi.

Volgens Franciscus is er destijds een samenzwering aan het licht gekomen, waarbij vooral mannen “uit de tweede garnituur” betrokken waren. Het complot was onder andere gericht tegen kardinaal Pietro Parolin. De samenzweerders hadden willen voorkomen dat Parolin de nieuwe kardinaal-staatssecretaris zou worden. Zij zagen liever kardinaal Tarcisio Bertone in die functie. Parolin bekleedt dit ambt sinds oktober 2013.

De Paus vertelt dat sommige functionarissen van de Curie “uit de tweede garnituur” betrokken waren geweest bij het complot. Paus Benedictus XVI had al een aantal van hen al overgeplaatst tijdens zijn ambtstermijn (2005-2013) en had zijn opvolger aanbevolen om om deze reden nog meer overplaatsingen te doen. Hij deed dit na enige tijd ook. De Paus vermeldde de namen en functies van de betrokkenen niet in het boek.

Het boek “El sucesor”, waarin Franciscus vertelt over zijn relatie met zijn voorganger Benedictus XVI, is ontstaan uit gesprekken tussen de Paus en de journalist Javier Martinez-Brocal. Het boek is in diverse talen uitgekomen, maar (nog) niet in het Nederlands.

Conclaaf

Paus Franciscus is ook niet van plan om de huidige regels voor een conclaaf (de verkiezing van zijn opvolger) fundamenteel te veranderen. “Er zijn geen wijzigingen nodig”, zegt hij in het boek ‘El sucesor’. Sommige media hadden daarover ten onrechte gespeculeerd.

Franciscus zegt verder over het conclaaf: “Ik heb niets veranderd, omdat de zaak voor mij van secundair belang is. Het mechanisme heeft heel goed gewerkt in de twee conclaven waaraan ik heb deelgenomen. Misschien zou het zinvol zijn om een paar kleine dingen te veranderen. Maar deze lijken mij niet zo urgent dat ik er nu mijn tijd aan moet wijden.”