Frankrijk eerste land dat recht op abortus in grondwet heeft opgenomen

Leestijd: 3 minuten

Donderdag 29 februari 2024 ~ 12:22 uur ~ Bron: Redactie Kerk ~ Beeld: H. Hach/EMB

-Parijs- De Franse Senaat heeft de opname van het recht op abortus in de grondwet vastgelegd en is daarmee het eerste land dat deze maatregel heeft genomen. Met een stemresultaat van 267 stemmen voor en 50 tegen zijn de benodigde drie-vijfde meerderheid van stemmen, die nodig zijn voor een constitutionele hervorming gehaald. Lees verder onder de reclame>

In Frankrijk is abortus sinds 1975 legaal dankzij politiek rechts, met als aanjager en promotor wijlen politica Simone Veil, die destijds minister van Volksgezondheid was.

Macron

De sociaal-liberaal Macron, heeft zijn zin gekregen. “Ik heb mij ertoe verbonden de vrijheid van vrouwen, om hun toevlucht te nemen tot vrijwillige zwangerschapsonderbreking onomkeerbaar te maken, door dit in de grondwet vast te leggen. “De Senaat heeft een beslissende stap gezet”, schrijft de president op sociaal netwerk X.

Conservatieven

Sommige conservatieve politici hadden wijzigingen in de tekst aangebracht, maar deze zijn niet aangenomen. De voorzitter van de meerderheidsgroep van de conservatieve Republikeinse Partij (LR), Bruno Retailleau, was er bijvoorbeeld voorstander van om in de Grondwet het recht op een gewetensclausule voor medisch personeel op te nemen met betrekking tot abortussen. Een dergelijke clausule werd niet door de Senaat opgenomen.

Ook de Franse minister van Justitie was opgetogen: “Wij hebben een hoofdstuk geschreven in de geschiedenis van de vrouwenrechten. Dit is een historische stemming. Wij zullen het eerste land ter wereld zijn dat deze vrijheid voor vrouwen om over hun lichaam te beschikken in de grondwet zal opnemen’, verklaarde Éric Dupont-Moretti.

Hoewel hij heeft erkend dat het recht op abortus momenteel in het land niet wordt bedreigd, acht de minister van Justitie het “noodzakelijk” om abortuswetgeving goed te registreren, opdat “in de toekomst geen meerderheid daar vraagtekens bij kan zetten” en heeft hij de gevallen van Hongarije en Polen in herinnering gebracht, waar conservatieve partijen het recht op abortus hebben beperkt en waarschuwen dat dit in de toekomst ook in Frankrijk zou kunnen gebeuren. Wat hij niet heeft uitgelegd, is hoe zoiets kan worden vermeden in het onwaarschijnlijke geval dat er in de toekomst een meerderheid van de afgevaardigden en senatoren voor een nieuwe grondwetswijziging zou zijn.

Bisschop Aupetit: “Frankrijk is diep gezonken, het is een totalitaire staat geworden.”

Michel Aupetit, emeritus aartsbisschop van Parijs, heeft krachtig gereageerd op de opname van abortus als grondrecht in de wet.

“De gewetensclausule voor artsen wordt verworpen. De wet prevaleert boven het geweten. Frankrijk heeft een dieptepunt bereikt en is diep gezonken. Het is een totalitaire staat geworden,” zegt emeritus aartsbisschop van Parijs, Michel Aupetit. Voordat hij priester werd, beoefende de prelaat 21 jaar lang de geneeskunde. Zelfs toen verdedigde hij krachtig het recht van ongeboren kinderen op leven en het recht van artsen om vrijelijk hun mening over de kwestie te uiten. Daarom bekritiseert hij duidelijk de pogingen om artsen in abortuszaken gewetensbezwaren te ontnemen.

Bisschop Aupetit benadrukt dat een samenleving die gewetensbezwaren elimineert een dictatuur wordt. Hij geeft toe dat hij er zelf als arts ook gebruik van heeft gemaakt. Tegelijkertijd gelooft hij dat zijn collega’s op medisch gebied krachtig zullen reageren op elke poging om hen dit recht te ontnemen.