Frontex-chef: na corona weer meer vluchtelingen naar Europa

Leestijd: 2 minuten
Woensdag 24 maart 2021-14:31- Bron: KNA- Foto: PB
 -Berlijn- De EU-grens-beschermingsautoriteit Frontex verwacht een aanzienlijke toename van de vluchtelingenstroom naar Europa na de coronapandemie.

“Ik weet zeker, dat na Corona meer vluchtelingen zullen proberen om naar Europa te komen”, zegt Frontex-chef Fabrice Leggeri tegen RND-redactienetwerk, waar ook MariaBode aan verbonden is. De afname van het aantal migranten aan de buitengrenzen van de EU is vooral te wijten aan corona. Al in de zomer van 2020, toen de reisbeperkingen rond corona weer werden versoepeld, kwamen er meer migranten naar Europa, aldus Leggeri.

De pandemie heeft de oorzaken van het vluchten de afgelopen maanden zelfs verergerd, zegt de Frontexchef. Ook om economische redenen zal het aantal migranten weer toenemen. In Afrikaanse landen staat de economie door de pandemie minstens even erg, zo niet meer onder druk dan in de EU. Leggeri eist dat de Europese Commissie en de lidstaten het binnenkort eens moeten worden over een hervorming van het Europese migratiebeleid. Frontex kan de EU-wetgever niet vervangen; wij hebben duidelijke richtlijnen nodig, zegt hij.

Zonder een soepel toelatingsbeleid lopen wij binnen 5 jaar volledig vast

Als de EU het asiel- en migratiebeleid niet duidelijker specificeert, heeft dit negatieve gevolgen voor de situatie aan de buitengrenzen. Dat was in 2015 en 2016 heel duidelijk te zien, aldus de Frontexchef. Hij spreekt zich ook uit voor hervatting van de EU-migratie-overeenkomst met Turkije. Turkije heeft al een jaar geen migranten meer geaccepteerd en dit gerechtvaardigd met de coronapandemie. Het is nu afwachten of de besprekingen tussen de EU en Turkije daar verandering in zullen brengen. Leggeri letterlijk: “Frontex is klaar om de terugkeer voort te zetten.”

De Europese werkgeversorganisaties hopen op een versoepeling van de toelatingen. Zelfs nu, in corona-tijden en lockdown, schreeuwt het bedrijfsleven in tal van branches om personeel. Dat personeel is door krimp en vergrijzing eenvoudigweg niet meer te krijgen. Mensen die met de handen kunnen werken zijn het hardst nodig, zonder een soepel toelatingsbeleid lopen wij binnen 5 jaar volledig vast, aldus de vereniging van Europese Kamers van koophandel. Ook het overkoepelend orgaan voor de zorg in Nederland trekt aan de ‘noodrem’. Momenteel is het in bepaalde regio’s nauwelijks nog mogelijk personeel te krijgen, daar komt nog een ziektepercentage bij van 8 procent op dit moment in de coronapandemie. Medewerkers in de zorg zijn de wanhoop nabij. Een soepeler toelatingsbeleid is ook in Nederland, met overvolle asielcentra, een absolute must om aan personeel te komen, wil men een menswaardige zorg in stand houden.