Geen estafettekerkdienst voor Armeens gezin, wel steun

Leestijd: < 1 minuut

  -KATWIJK-Er komt geen estafettekerkdienst in Katwijk om te verhinderen dat een Armeens gezin na negen jaar het land wordt gedeporteerd.

De vrijgemaakt hervormde kerk Katwijk, die al drie weken onderdak biedt aan de familie, krijgt tot verbijstering voor dat idee niet genoeg steun van tientallen andere Nederlandse kerken. Zij willen zich niet met de politiek bemoeien. Met een estafettedienst zouden zij dat wel doen, want de Dienst Terugkeer en Vertrek mag een kerkgebouw niet binnenvallen tijdens een religieuze viering.

De moedige Folkert Rinkema, predikant van de Katwijkse kerk, vond het in dit geval gerechtvaardigd om ongehoorzaam te zijn aan de regering. Daar staat hij alleen in. ,,Het plan heeft niet eens op tafel gelegen’’, zegt Rikko Voorberg, woordvoerder van de tientallen Nederlandse protestantse kerken die deze week wel hun steun hebben uitgesproken aan de Katwijkse kerk. Zij willen gezamenlijk de overheid ervan overtuigen dat het onmenselijk is om Hayarpi Tamrazyan (21), politiek actief voor regeringspartij ChristenUnie, en haar ouders, broer en zus nu nog te deporteren.

Hoewel dat nog steeds ieder moment kan gebeuren, verwacht Voorberg dat kerkasiel ’een pauzeknop’ is. ,,Het heeft altijd genoeg veiligheid geboden, en voor genoeg terughoudendheid bij de overheid gezorgd, om tot een dialoog te komen. Het heeft in het verleden ook altijd tot een oplossing geleid die aanvaardbaar is voor alle partijen.’’

De tientallen kerken hebben afgesproken om in Katwijk met enige regelmaat kleinschalige diensten te houden voor het gezin, om kracht te kunnen putten uit het geloof.

Bron en foto: R. Voorberg