Gezond eten buiten het bereik van een op de drie mensen

Leestijd: 2 minuten

Donderdag 8 augustus 2024 ~14:23 uur ~ Bron: Redactie Wereld/IPS ~ Beeld: Devon Breen

  • VN-voedselrapport over het jaar 2022 
  • 35,4 procent van de wereldbevolking (2,8 miljard mensen) kon zich geen gezonde voeding veroorloven
  • Voedselprijzen overal gestegen maar economisch herstel na covid stuk trager in lage-inkomenslanden

 -Brussel- Meer dan een derde van de wereldbevolking kan zich geen gezonde voeding veroorloven. Dat zeggen de Verenigde Naties in het rapport The State of Food Security and Nutrition in the World.

De recentste monitor over de toestand en de toegang tot voedsel in de wereld is een analyse van het jaar 2022. Daaruit blijkt onder meer dat de stijgende voedselprijzen – deels gecompenseerd door het economische herstel – tot gevolg hadden dat ongeveer 35,4 procent van de wereldbevolking (2,8 miljard mensen) zich in 2022 geen gezonde voeding kon veroorloven.

In 2019 was dat nog 36,4 procent. Een klein herstel dus, maar globaal gezien nog niet het niveau van voor de covidpandemie, zegt de Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO) in een verklaring.

De groep mensen die zich geen gezonde voeding kon veroorloven is in 2022 wel gedaald tot onder het pre-pandemische niveau, maar enkel in de rijke landen. “Landen met een laag inkomen zaten terug op het niveau van 2017”, zegt Maximo Torero, hoofdeconoom van de FAO.

Ongelijk herstel na covid

Volgens David Laborde, FAO-directeur van de Agrifood Economics and Policy Division, laat het rapport significante verschillen tussen regio’s zien.

Zo ligt het percentage mensen dat zich geen gezonde voeding kan veroorloven in Afrika op 64,8 procent. In Azië is dat 35,1 procent, in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied 27,7 procent. In Oceanië heeft 1 op de 5 mensen geen toegang tot gezonde maaltijden (20,1 procent) terwijl dat in Noord-Amerika en Europa slecht 4,8 procent van de bevolking is.

Het feit dat in landen met lage inkomens meer mensen zich geen gezonde voeding kunnen veroorloven in 2022 – in vergelijking met 2019 – weerspiegelt volgens Laborde dat het economisch herstel na de pandemie ongelijk verdeeld was. “Geavanceerde economieën waren beter in staat om schokken in de aanvoerketen en de wereldwijde inflatoire druk op de prijs van grondstoffen het hoofd te bieden”, zegt hij.

Nul honger in 2030?

“De ongelijke vooruitgang in de economische toegang tot gezonde voeding werpt een schaduw op het bereiken van ‘nul honger’ in de wereld, en we zitten slechts zes jaar verwijderd van die deadline in 2030”, stelt het rapport.

Volgens de VN-studie zijn de prijzen, uitgedrukt in koopkrachtpariteit of ‘purchasing power parity’ (PPP), aanzienlijk gestegen. Globaal stegen de kosten voor een gezonde maaltijd in 2022 tot 3,96 dollar PPP (in 2021 was dat nog 3,66 PPP).

Maar ook hier waren de subregionale verschillen aanzienlijk: van 5,34 dollar in koopkrachtpariteit in Oost-Azië tot 2,96 dollar in Noord-Amerika. Voor Afrika was de gemiddelde prijs 3,74 dollar PPP, voor Azië 4,20 dollar en voor Latijns-Amerika 4,56 dollar. Europa betaalde 3,75 dollar PPP voor gezonde voeding met een aanzienlijk verschil tussen Zuid-Europa (4,15 dollar) en West-Europa (3,01dollar).

Geef een reactie op dit artikel