Groene energie haalt Duitse kolencentrales in

Leestijd: 2 minuten -LAUSANNE- In 2018 kwam meer dan 40 procent van de Duitse stroom uit hernieuwbare bronnen. Daarmee laat het bruin- en steenkool achter zich, en de trend lijkt niet meer te keren.

Door het stilleggen van kerncentrales en de stop met kernenergie was Duitsland de afgelopen jaren erg afhankelijk van steen- en bruinkool, en daarvoor kreeg het land ook forse kritiek. Om de grote klimaatafdruk van de elektriciteitssector te verminderen bleef Berlijn tegelijk volop investeren in hernieuwbare energie. In het ganse land treft men bijna geen woning of bedrijfsdak aan zonder zonnepanelen.

Met succes doken de Duitsers op hernieuwbare energie, blijkt uit nieuwe cijfers van de Fraunhofer-instituut. Wind-, waterkracht- en zonne-energie produceerden er vorig jaar 219 terrawattuur, goed voor 40,3 procent van de stroomafname. Dat is voor het eerst meer dan het aandeel van vervuilende steen- en bruinkoolcentrales, samen goed voor zo’n 38 procent.

Wind- en zonne-energie zijn de belangrijkste bronnen van de schone energie met respectievelijk 20,4 en 8 procent van de totale Duitse energieproductie. Andere bronnen zijn onder meer waterkracht- en biogascentrales.

De lange hete zomer van 2018

Vorig jaar was mede dankzij de hete zomer een uitzonderlijk goed jaar voor zonne-energie. Toch blijft het volgens het Fraunhofer-instituut niet bij een eenmalig topjaar voor hernieuwbare energie. De Duitse overheden zetten immers verder in op de vergroening van de energiemix, waardoor steeds meer hernieuwbare capaciteit aangesloten worden op het net. Ook de weersomstandigheden zullen naar verwachting relatief stabiel blijven.

Toch verloopt de stijging niet snel genoeg volgens Bruno Burger, hoogleraar aan het Fraunhofer-Instituut. “Het aandeel van hernieuwbare energie is in 2018 gestegen, maar het gaat niet snel genoeg”, zegt hij in het Duitse blad Der Spiegel. “Als Duitsland met deze snelheid blijft vooruitgaan, zullen wij onze klimaatdoelstelling tegen 2030 missen.”

Bron: FI/Spiegel/ARD Foto: Pixabay