Israelis ontdekken veiligheidslek bij WhatsApp

Leestijd: 2 minuten

Israëlische beveiligingsexperts hebben een ‘lek’ ontdekt in de populaire berichtendienst WhatsApp, waardoor berichten kunnen worden gemanipuleerd.

Zoals het beveiligingsbedrijf CheckPoint op woensdag heeft meegedeeld, worden zowel groepschats als privégesprekken beïnvloed.

Hackers kunnen op drie manieren in whatsapp teksten veranderen: veranderen van al verzonden berichten, het plaatsen van berichten aan een groep door zich voor te doen als een lid en het sturen van een bericht naar een enkele persoon en het op een groepsboodschap te laten lijken.

CheckPoint wees op het gevaar dat Whatsapp zou kunnen hebben in de verkiezingscampagnetijd. Bij verkiezingen speelt de dienst een “steeds centralere rol”.

In de afgelopen jaren zijn er ook in India verschillende lynchpartijen geweest door burgers die ten onrechte beschuldigd werden van geruchten verspreid door WhatsApp. WhatsApp heeft drie weken geleden op aandringen van de autoriteiten aangekondigd om het moeilijker te maken om berichten in India door te sturen. Naar de bevindingen van CheckPoint zou WhatsApp nu dit probleem zorgvuldig hebben onderzocht.  Maar er is geen beveiligingsprobleem met end-to-end encryptie, aldus WhatsApp.

Deze codering zorgt ervoor dat alleen de verzender en de ontvanger van een bericht de inhoud kunnen lezen. WhatsApp nam de waarschuwing om valse informatie snel te verspreiden, “heel serieus”, zei de onderneming. WhatsApp is in 2009 opgericht en in 2014 gekocht door de internetgroep Facebook. Aan het begin van het jaar beweert de dienst dat er 1,5 miljard gebruikers zijn, met een dagelijkse stroom van 65 miljard berichten via het systeem.

Bron: Checkpoint Foto: Pixabay

  Computer algemeen