Kabinet hoopt dat Kerken asielzoekers willen opvangen

Leestijd: 2 minuten
Woensdag 01 februari 2023 – 16:04 uur – Bron: Redactie Kerk/Telegraaf/NPO – Beeld: Publiek domein
 -‘s Gravenhage-Het grote aantal asielzoekers en de toestroom die nog wordt verwacht, zorgt voor een enorm huisvestingsprobleem bij de overheid. Lees verder onder de reclame>

Per 1 juli 19.000 extra opvangplekken nodig

In de zoektocht naar opvangplaatsen voor asielzoekers kijkt het kabinet nu ook naar Lelystad Airport, leegstaande Kerkgebouwen en voormalige overheidsgebouwen.

Dat melden bronnen rond het kabinet aan De Telegraaf. Maandag kondigde staatssecretaris Van der Burg (Asiel) aan per 1 juli 19.000 extra opvangplekken nodig te hebben om te voorkomen dat asielzoekers net als vorig jaar buiten moeten slapen bij het aanmeldcentrum in Ter Apel. Morgen bespreekt de VVD-bewindsman met burgemeesters in het Veiligheidsberaad hoe dit moet worden geregeld.

Statushouders

Volgens ingewijden wil het kabinet onder meer een beroep doen op Kerken om extra opvangplaatsen te leveren. Parochies zal worden gevraagd of er leegstaande gebouwen zijn die kunnen worden benut tot asielopvang. Het is volgens betrokkenen dan vooral de bedoeling om asielzoekers met verblijfsstatus – zogeheten statushouders – daar onder te brengen.

Op dit moment houden ruim 16.000 statushouders nog een plekje in de overvolle asielopvang bezet, omdat er niet genoeg sociale huurwoningen zijn. Als zij worden ondergebracht in Kerkgebouwen, komt er weer ruimte vrij in de asielopvang. Mogelijk obstakel is wel dat gemeenten waar de Kerkgebouwen staan nog akkoord moeten gaan.

Eind dit jaar zijn er 75.500 opvangplaatsen nodig. Er dreigt een gigantisch tekort omdat veel contracten aflopen, waardoor plekken juist worden geschrapt. Morgenochtend praat de staatssecretaris daarover met burgemeesters in het Veiligheidsberaad. Het gesprek morgen wordt naar verwachting een pittig gesprek.