Katholieke actiegroep schiet met anti-pedo-actie in eigen voet

Leestijd: 3 minuten
Donderdag 16 februari 2023 – 09:00 uur – Bron: Redactie Kerk – Beeld: P. Lammers
  -Wageningen- Het nieuws werd de afgelopen week flink beheerst door schrijver Pim Lammers en zijn terugtrekkende beweging als schrijver van het boekenweekgedicht 2023. Dat doet hij omdat hij doodsbedreigingen kreeg nadat hij een verhaal schreef (in 2016) waarin hij een seksuele relatie tussen een jongetje en volwassene suggereert. Over de shitstorm die volgde zegt Lammers: ‘Dit is een verdrietig voorbeeld van de polarisering van de samenleving”.

De terugtrekking

Die doodsbedreigingen kwamen via de sociale media, waar (doods)bedreigingen aan de orde van de dag zijn.  Lammers reactie is: de terugtrekking. Pim Lammers zegt: “Een gedicht schrijven is mij geen doodsbedreiging waard.” Dan heeft hij voor het verkeerde vak gekozen. Als beginnend schrijver in één klap het acht-uur-journaal en alle kranten halen als ‘pedofiel’ is uiteraard even schrikken. Maar de terugtrekking wegens doodsbedreigingen blijft een bijzonder wrange en teleurstellende keuze van Lammers, maar….als het getimed was een perfecte.

Laf

Iedereen heeft het recht om laf te zijn, maar voor een schrijver is het een bedenkelijke en  kwalijke eigenschap. Een schrijver moet lef hebben en risico’s nemen. Een schrijver moet onaangename onverteerbare subversieve standpunten durven in te nemen. Anders ben je geen knip voor de neus waard.

Duizenden Iraanse, Chinese, Koerdische, Syrische, Russische en Noord-Koreaanse schrijvers hebben de luxe van de lafhartigheid niet. Zij voelen zich genoodzaakt om zich uit te spreken tegen censuur, verdrukking, terreur, homofobie en fascisme. Zij zijn doordrongen van de morele verantwoordelijkheid om met hun scherpe slimme pittige satirische baldadige rebelse pen de vrije wereld op de hoogte te houden van de totalitaire corrupte uitwassen en tirannieke malafide excessen in hun landen. De nakende strop, de goelag, de foltering, de impulsieve aanslag, de intimiderende scheldtirades en de potentiële liquidatie kunnen hen niet ontmoedigen. Ook de westerse schrijver heeft de ethische plicht om de luis in de pels te zijn van de maatschappij waarin hij/ zij werkzaam is.

Maar goed, Lammers koos voor terugtrekking, echter vergat hij dat anderen, die ook niet tot zijn lezerspubliek behoren, graag wilden ‘meeliften’ met de hetze. Een hetze waarin de doodsbedreigingen plaats moesten maken voor pedofilie. De ophef bereikte zelfs de Tweede Kamer, waar ‘eenpitter’ Wybren van Haga (BVNL) besloot om Kamervragen te stellen over de keuze voor Lammers. Een andere groepering is de Katholieke club ‘Gezin in gevaar’ annex ‘Civitas Christiana’ onder aanvoering van de tot het Katholicisme overgetreden Hugo Bos uit Veenendaal. Deze club protesteert tegen, met uitzondering van stromend water en stroom uit het stopcontact, alles wat modern is. Een club die graag blanke mensen ziet, uitsluitend heterosexueel en trouw Katholiek met een Mis van voor het Tweede Vaticaans Concilie. Met gekleurde medelanders, zeker Islamieten, heeft men ook niet veel op, tenzij het ‘zwarte Piet’ is, maar dan moet het wel ophouden.

Petitie

De club in Veenendaal besloot na de terugtrekking van Lammers om via haar eigen websites een petitie op te starten. Men poogde 10.000 stemmers binnen te harken die afkeurend op Lammers en zijn ‘pedofiele’ schrijfsels konden stemmen. Het werden er uiteindelijk een kleine, niet te controleren 6.000, maar de mediastorm rond de hele affaire raasde inmiddels over het land.

De complete media stortte zich op voorman Hugo Bos, voor de één was hij de ‘redder’ van de natie die tenminste hardop zegt waar het op staat, maar voor het merendeel van publicerend en lezend Nederland was hij dé reden om met paginagrote advertenties te laten weten dat men als één man/vrouw achter Pim Lammers staat.

Uitverkocht

Nadat Bos en co aanvankelijk op hun website ‘victorie kraaiden’ over de terugtrekking van Lammers,  kreeg Bos daags daarna zijn eerste tegenslag. De uitgever van Lammers en de grootste boekverkoper van het land, Bol.com, laten weten dat het zogenaamde ‘pedoboek’ van Lammers volledig is uitverkocht, sterker…men besloot onmiddelijk tot herdruk over te gaan en die herdruk is inmiddels óók uitverkocht. Inmiddels draaien de drukpersen alweer op volle toeren.

Maar dat succes zorgt ook voor een tweede tegenslag voor Bos en zijn ‘Gezin in gevaar’: De bijna volledig onbekende schrijver Pim Lammers is, dankzij Bos, op slag de meest bekende schrijver in Nederland en Vlaanderen geworden. Waar andere auteurs jarenlang moeten zweten-en-zwoegen, van talkshow naar talkshow rennen, zich sufsignerend in boekenwinkels ophouden, daar kan Lammers lekker languit thuis op de bank liggend genieten van een pijlsnel groeiende naamsbekendheid en… banksaldo. Het is verbazingwekkend hoe snel men rijk en beroemd kan worden met de tegenstander als grootste hulp…

Maar daar is het voor Bos cs nog niet mee gedaan. Bos’ aanhang is niet zo groot. De anti-pedodemo afgelopen weekeinde in Veenendaal werd volgens de politie uitgevoerd door Bos en een 15-tal aanhangers, dat zijn er aanmerkelijk minder dan de tienduizenden die het door hem zo verfoeide boek, momenteel kopen. Nee, het leidde er ook toe dat, sinds de affaire Dutroux in 1996, pedofilie weer bespreekbaar is. Maar óók dat er nu van Protestantse zijde concurrentie voor ‘Civitas Christiana/Gezin in gevaar’ is: Uit Protestantse kring is er nu een Reformatorische tegenhanger, genaamd ‘gezinsplatform’ . Want Katholieken en Protestanten die samen tegen pedofilie strijden lijkt nog een stap te ver.

De strijd rond het kinderboekenweekgedicht lijkt te zijn gestreden, met Pim Lammers als onverslaanbare winnaar. Wellicht kunnen de gezamelijke boekwinkels/verkopers uit dankbaarheid een boek aan Bos cadeau doen, bijvoorbeeld het boekje ‘Bijdehandboekje Over Spreuken’ daarin staat een spreuk van alle tijden: “Bezint eer Gij begint”.