Kruispunt TV: De teloorgang van het CDA

Leestijd: 2 minuten
Heeft God Tubbergen verlaten?
Maandag 27 november 2023 -11:08 uur – Bron: Redactie Kerk/KRO-NCRV – Beeld: Sabine van Erp

-Hilversum/Tubbergen- Het waren historische verkiezingen in het Twentse Tubbergen. In de meest Rooms-Katholieke gemeente van Nederland staat het CDA namelijk op instorten. KRO-NCRV Kruispunt trok in aanloop naar de verkiezingsavond op met de lokale CDA-voorzitter Christel Luttikhuis. Hoe beleeft zij de roerige verkiezingstijd, nu ook – voormalig CDA’er Pieter Omtzigt, met zijn NSC zich in de strijd werpt?

Decennialang was een stem op de Christendemocraten een vanzelfsprekendheid in het agrarische Tubbergen. Maar bij de Provinciale Statenverkiezingen in maart dit jaar vond er een aardverschuiving plaats: bijna 60% van de stemmen ging naar de BBB. Ook de stem van Christels man Walter, melkveehouder, ging naar de Boer Burger Beweging. Heeft God Tubbergen verlaten?

We volgen Christel en haar gezin op weg naar de komende verkiezingen. Turbulente tijden met een stikstofcrisis, boerenprotesten maar ook de kerk om de hoek die zijn deuren sluit. De parochianen hebben het gebouw gekocht van het bisdom en na een grote opruiming gaan ze er verder, met eigen vieringen. Zonder priester en eucharistie maar met elkaar. Lees verder onder de afbeelding>

Omtzigt wordt ook wel ‘de zoon van Twente’ genoemd

Voorbije tijden: Pieter Omtzigt lid en stemmenmagneet van het CDA

 

Christel worstelt, net als veel CDA-ers in Noordoost Twente, met een duivels dilemma. Het CDA is hun partij, maar Pieter Omtzigt is hun held. Bij de vorige landelijke verkiezingen, Omtzigt stond toen nog op de lijst van het CDA, leverde Tubbergen het grootste aantal voorkeursstemmen voor Omtzigt. Omtzigt wordt ook wel ‘de zoon van Twente’ genoemd.

In Kruispunt: gesprekken aan de keukentafel op de boerderij van Christel en haar man, in de Kerk, de kroeg en in het dorp tijdens verkiezingsdag. Kruispunt is erbij als de stemmen worden geteld en kijkt met Christel naar de exitpolls. Hoe is de stemming in het Oosten van het land?

Kruispunt: De stem van het Oosten is te zien op maandag 27 november om 00:11 uur op NPO2. Voor meer Katholiek op TV kijk dagelijks op de hoofdpagina in de rubriek ‘Katholiek op TV’.