Limburg maakt zich op voor dé uitvaart van het jaar

Leestijd: 3 minuten
Vrijdag 5 januari 2024 ~ 15:17 uur ~ Bron: Redactie Kerk/L1/Bisdom ~ Beeld: MariaBode/wiki/Frank Janssen/S.A. Karstenberg
De grafkelder waar Mgr. Smeets zal worden bijgezet (Beeld Frank Janssen)

-Roermond-  De, na een slopende ziekte, overleden oud-bisschop Harrie Smeets wordt zaterdag naar zijn laatste rustplaats op het Oude Kerkhof in Roermond gebracht. De bisschopskapel is klaar voor de komst van de zo geliefde bisschop. Harrie Smeets overleed op 20 december 2023. Hij was sinds eind 2018 bisschop van Roermond.

De allee richting de Bisschoppelijke Grafkapel ligt er al piekfijn bij. De snoepwikkels, blaadjes en dennenappels zijn vakkundig weg geruimd. Vanuit de hoofdingang van de historische en monumentale begraafplaats is de kapel uit 1887 goed te zien. Niet toevallig, want precies zo had de beroemde Roermondse architect Pierre Cuypers het destijds ook bedoeld.

Voorbereiding

Bij de controle en voorbereidingen werd het gietijzeren rooster van 150 kilo in de kapel nog wel los kan. Dat moet er namelijk uit om de kist van Smeets de crypte in te kunnen laten zakken. Het rooster wordt door een man of vier uitgetild opdat de kist met touwen en ouderwetse spierkracht naar beneden begeleid kan worden. Wel is het gat nog opgemeten en is gecontroleerd of de kist wel in de nis past. Sinds 1887 zijn mensen en dus ook kisten steeds groter geworden, het lijk allemaal in orde.

Storm

Enig punt van zorg voor de organisatoren van de uitvaart is de kans op storm. De windkracht is de laatste weken hoger dan gemiddeld en de begraafplaats kent rond de kapel bomen, waarvan een aantal waarschijnlijk een storm niet zal overleven. Men moet er niet aan denken dat takken of een ganse boom op de kapel terechtkomt.

1960

Zaterdagmorgen in alle vroegte zullen een aantal medewerkers van de begraafplaats nog een allerlaatste inspectieronde maken. Nachtelijk bezoek in het weekeinde op de begraafplaats laat nog wel eens wat rotzooi achter. De laatste keer dat een bisschop werd bijgezet, was in 1960. Het vergt meer voorbereiding dan een normale uitvaart.

De uitvaart van de bisschop begint zaterdag 6 januari om 10:30 uur in de Sint Christoffelkathedraal in Roermond. Het liveprogramma op L1 TV start al om 10:00 uur.

16 Bisschoppen

De uitvaartmis voor oud-bisschop Harrie Smeets zaterdag wordt bijgewoond door zestien bisschoppen, onder wie kardinaal Willem Eijk. Bisschop Hans van den Hende van Rotterdam, voorzitter van de bisschoppenconferentie, hij is ook hoofdcelebrant in de Pontificale Requiemviering in de Roermondse Sint-Christoffelkathedraal. Ook bisschoppen uit Duitsland en België zijn aanwezig (zeg maar de buur-bisschoppen).

De uitvaart in de kathedraal begint om 10.30 uur en kunt u live via MariaBode volgen of via alle kanalen van de regionale Limburgse omroep L1. Voorafgaand wordt de baar met het lichaam van de bisschop vanaf de vlakbij gelegen Caroluskapel in processie naar de kathedraal begeleid. Daarin lopen naast de bisschoppen onder meer ruim 130 priesters en diakens mee.

Sprekers

Van den Hende houdt de homilie (preek) tijdens de H. Mis en ook een persoonlijke vriend van Smeets, Hans Vermaak, zal een toespraak houden. Aan het einde van de Mis wordt een brief van de Paus voorgelezen door de rechterhand van de Heilige Vader, kardinaal Pietro Parolin.

Na de Mis wordt Smeets bijgezet in de bisschoppelijke grafkapel op het monumentale Oude Kerkhof in Roermond, hierbij is slechts een kleine groep mensen aanwezig, waaronder familie en een aantal geestelijken. De H. Mis in de kathedraal is alleen toegankelijk voor genodigden en mensen die daartoe een kaartje hebben aangevraagd. De kerk zit helemaal vol. Naar de viering toekomen is daarom zinloos. Er is de live-uitzending op TV.

De uitvaart van de bisschop begint zaterdag 6 januari om 10:30 uur in de Sint Christoffelkathedraal in Roermond. Het liveprogramma op L1 TV start al om 10:00 uur. 

Mgr. Harrie Smeets (Beeld: S.A. Karstenberg)