Beleid Harrie Smeets wordt niet voortgezet
-Roermond- De nieuwe bisschop van het bisdom Roermond/Limburg, Ron van den Hout, is niet anti-homo, maar wel stellig over het homohuwelijk: dat kan niet. De katholieke homogemeenschap in Limburg, die Paus Franciscus de deur juist verder zag openen voor homoparen, is zwaar teleurgesteld.
Daar gaan wij weer, dacht Gerrit-Jan Meulenbeld toen hij het interview in De Limburger las met Ron van den Hout, afgelopen zaterdag geïnstalleerd als nieuwe bisschop van bisdom Roermond ofwel de provincie Limburg.
De oud-voorzitter van de homobelangenvereniging COC Limburg, zelf een trouwe kerkganger, doelt op de passage in dagblad ‘de Limburger‘ waarin Van den Hout zijn standpunt over het homohuwelijk formuleert: ‘Daar kan ik kort en helder over zijn: dat kan niet. Het huwelijk is voor mij evident iets tussen man en vrouw.’ Met andere woorden: homostellen kunnen niet voor de kerk trouwen. Meulenbeld: „Door dit zo stellig te zeggen, slaat deze nieuwe bisschop meteen de deur dicht. Terwijl ik ergens had gehoopt dat hij de lijn van zijn voorganger, Harrie Smeets, zou voortzetten. Zonder zich letterlijk over het homohuwelijk uit te spreken, voelde je bij Smeets dat er meer ruimte kwam.”
Paus Franciscus
Die ruimte kwam er onder Paus Franciscus middels de zegening van homoseksuelen. Hij maakte er geen geheim van zelf al vaker homoparen te hebben gezegend. ‘Daarmee, ter verduidelijking, zegende hij geen homohuwelijk, maar wel twee mensen die van elkaar houden. Niemand mag een zegen worden ontzegd’, vindt de Paus, die eerder al uitsprak dat iedereen welkom is in de kerk. ‘Wanneer iemand homo is, God zoekt en van goede wil is, wie ben ik dan om een oordeel uit te spreken?” Een kerkelijke huwelijksviering zoals bij heterostellen is -nu nog- een stap te ver, maar een zegen over de betrokken partners als mens is geen probleem meer. De Nederlandse bisschoppen waren over de maatregel van de Paus, tot op de dag van vandaag, uiterst terughoudend en zwijgzaam, met uitzondering van kardinaal Eijk die zich in de buitenlandse pers bepaald geen groot voorstander toonde van de Pauselijke uitspraak.
Wereldkerk verdeeld
Uit landen met een overwegend behoudende tot afwijzende stellingname jegens homofilie of een homohuwelijk/zegen zoals de USA en Afrika kwam een stortvloed van kritiek op de Paus. In Europa ligt dat toch weer anders. Landen als België en Duitsland willen zelfs een stap verder gaan dan de nu geboden vrijheden en een kerkelijke viering toch mogelijk maken. In Duitsland hebben de eerste vieringen al plaats gevonden. Het standpunt van de Duitse bisschoppenconferentie is: “Homoseksualiteit hoort bij de identiteit van de mens zoals die door God is geschapen. Een homopaar dat in liefde, verbondenheid én verantwoording naar elkaar en tot God wil leven een kerkelijke zegen weigeren, is discriminerend,’ aldus de Duitse bisschoppen.
Building a bridge
In katholiek Limburg is al een aantal jaren een initiatief gaande voor volledige acceptatie binnen de kerk. In 2018 werd het initiatief ‘Building a Bridge’ gestart, naar aanleiding van de gelijknamige bestseller van de Amerikaanse Jezuïetenpriester James Martin (verfilmd door Martin Scorsese). Het boek is een hartstochtelijke oproep voor een volwaardige plek voor lhbti-gelovigen binnen de kerk. Godsdienstleraar Raymond Hintjes uit Roermond, een van de drijvende krachten achter ‘Building a Bridge’, gaf het boek zaterdag als welkomstcadeau aan Van den Hout. “Ik snap dat de bisschop niets anders over het homohuwelijk kan zeggen dan het officiële standpunt van de Nederlandse Rooms-katholieke kerk. Maar wij zouden graag willen horen hoe hij écht over deze zaken denkt. Wij hebben hem uitgenodigd voor een gesprek en die invitatie is aangenomen, aldus Hintjes in de Limburger”
In een eerste reactie laat bisschop van den Hout weten zelf in het verleden vaker homoparen te hebben gezegend. Van den Hout vindt, met de Paus, dat zo’n pastorale zegen moet kunnen. „Als Nederlandse bisschoppen hebben we wel een nuancering aangebracht. Wij zeggen wat nadrukkelijker: we zegenen beide mensen apart en niet samen, zo voorkom je dat het misverstand kan ontstaan dat de relatie wordt gezegend.” Daarmee durven de Nederlandse bisschoppen nog niet dezelfde stap te zetten die hun Duitse en Belgische collega’s wel aandurven.