Mgr. Everard de Jong heeft een probleempje

Leestijd: 2 minuten

Donderdag 30 november 2023 – 09:18 uur – Bron: Redactie Kerk/Marit Henneman – Beeld: Screenshot

-Roermond- Het duurt nog even, maar op dinsdag 6 februari is het precies 25 jaar geleden dat Hulpbisschop Mgr. Everard de Jong tot Bisschop werd gewijd.

Een dergelijk jubileum wordt normaal gesproken gevierd. Maar de Hulpbisschop heeft een probleem, omdat de datum vlak voor carnaval valt en daarna de Veertigdagentijd volgt, vind dan maar eens een datum om los te gaan.

Mgr. De Jong heeft ervoor gekozen om zijn zilveren Bisschopsjubileum daarom maar op zondag 7 april te vieren. Dat is de zondag van Beloken Pasen/Zondag van de Goddelijke Barmhartigheid.

Die middag is er om 14.30 uur een feestelijke Eucharistieviering in de Kathedraal in Roermond en aansluitend een receptie in Theaterhotel de Oranjerie.

Omstreden

Hulpbisschop de Jong geldt als een omstreden en behoudend Hulpbisschop. Zo presenteert hij een Duitstalig programma op de Amerikaanse omroep EWTN, hetgeen -vanwege de inhoud- niet echt gewaardeerd wordt door de Duitse Bisschoppenconferentie.

Ook in Nederland heeft de Bisschop een reputatie. Zo vindt hij de KRO niet Katholiek genoeg. Dat zei hij in een interview met de Protestantse zender Groot Nieuws Radio.

De Jong pleit voor een radicalere Katholieke invulling van de zendtijd die de RK-Kerk op grond van de Mediawet heeft. Volgens een woordvoerder van de RK-Kerk spreekt de Hulpbisschop op persoonlijke titel. ‘Zijn mening hierover is al langer bekend en zijn eigen Bisschoppen Wiertz en Smeets waren het niet met hem eens’, aldus de RK-Kerk Nederland.