Nieuw boek geeft inzage in ‘schaduwpontificaat’ van Benedictus XVI

Leestijd: 1 minuut
Zaterdag 23 april 2022 07:43 – Bron: Redactie kerk/KNA – Beeld: Publiek domein
 -Rome- In een nieuw boek werpt de Italiaanse auteur en oud journalist van dagblad ‘Corriere della Sera’ Massimo Franco, licht op de complexe relatie tussen Paus Franciscus en zijn voorganger Benedictus XVI.

“Il monastero. Benedetto XVI – nove anni di pontificato ombra” (Het klooster. Benedictus XVI, negen jaar schaduwpausschap) is de titel van het 288 pagina’s tellende essay, dat sinds donderdag in de boekhandel verkrijgbaar is. De focus ligt op het ‘parallelle Pausdom’: het machtscentrum met de Argentijnse Franciscus in het Santa Marta pension en in de directe omgeving het Mater Ecclesiae klooster, de woonstek van de Duitse Paus emeritus.

Raadselachtige glimlach

In het boek beschrijft Franco het Mater Ecclesiae-klooster als de “vreemdste en meest interessante plek in het Vaticaan”. Benedictus XVI heeft zich daar teruggetrokken met zijn privé-secretaris aartsbisschop Georg Gänswein sinds zijn ontslag in 2013. Maar tegelijkertijd begroet de inmiddels 95-jarige in het Pauselijk wit gekleed, zijn bezoekers met een raadselachtige glimlach, “alsof hij nog steeds de zittende Paus is en niet de beroemdste ‘ex’ ter wereld”, schrijft Franco.

In deze ongekende situatie, die veel langer duurt dan aanvankelijk werd aangenomen, analyseert de auteur de ontwikkeling van de afgelopen negen jaar. Tegelijkertijd, concludeert hij, is het trauma van het ontslag in 2013 niet opgelost of overwonnen, en lijkt de katholieke kerk vandaag nog meer verscheurd dan in 2013.