Omtzigt zegt NEE tegen CDA en BBB

Leestijd: < 1 minuut
Donderdag 13 juli 2023 – 06:34 uur – Bron: Redactie Kerk/ADN – Beeld: Tweede Kamer

 -‘s Gravenhage- Het Katholieke Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt uit Enschede zal zich niet aansluiten bij de BBB, de Boer Burger Beweging o.l.v. Caroline van der Plas. Dat zegt zijn woordvoerder.

Medio augustus zal hij bekendmaken of hij met een eigen partij aan de verkiezingen in november meedoet of onderdak zoekt bij politieke soortgenoten.

CDA

Nogmaals liet Omtzigt weten dat hij niet terug wil naar het CDA. Hij stapte in 2021 uit die partij nadat er in het begin van de formatie over zijn positie was gesproken. Hij zat daarna ziek thuis. Als ‘eenpitter’ zit hij nu in de Tweede Kamer. Binnen het CDA is verdeeldheid over het voormalig partijlid. Sommigen zien Omtzigt als de redder van het zieltogende CDA, terwijl een ander deel van de fractie vreest voor complicaties, omdat Omtzigt een ‘moeilijk man’ zou zijn om mee samen te werken.

Toeslagenaffaire

Omtzigt kreeg grote bekendheid door zijn werk rond de toeslagenaffaire. Hij behoort tot de meest geliefde politici van Nederland en kan zonder meer rekenen op vele (voorkeurs) stemmen bij de komende verkiezingen. In vrijwel alle opiniepeilingen komt naar voren dat Omtzigt behoorlijk wat zetels zou kunnen weghalen bij met name CDA, Ja21, PVV en FvD.