Ook dat nog: Milieuactivisten in actie tegen kerstboom op St. Pietersplein

Leestijd: 2 minuten

Zaterjdag 23 november 2024 – 07:35 uur – Bron: Redactie Kerk/VN/KNA/ADN – Beeld: MB

-Rome- Een 30 meter lange Noorse spar, afkomstig uit Noord-Italië en bestemd voor het Vaticaan, heeft tot controverse geleid na een online petitie die meer dan 53.000 handtekeningen verzamelde tegen de kap ervan. Het protest trekt de samenhang van het initiatief met de ecologische boodschap van Paus Franciscus in twijfel.

Op 21 november ontving het Vaticaan een majestueuze dennenboom van 30 meter hoog uit de stad Ledro, in Noord-Italië, als onderdeel van de kersttraditie op het Sint-Pietersplein. De komst van de boom is echter sinds oktober verwikkeld in controverse, toen een petitie gepubliceerd op het Change.org -platform de aandacht vestigde op de gevolgen voor het milieu van de kap ervan.

Het initiatief, gepromoot door de natuurbeschermingsvereniging Bearsandothers , verzamelde meer dan 53.000 handtekeningen uit protest tegen wat zij omschrijven als een ‘consumentistische praktijk’ die onverenigbaar is met de leer van Paus Franciscus over de zorg voor het milieu. In de open brief gericht aan de Paus en de lokale autoriteiten betreurden de ondertekenaars het gebruik van levende bomen voor ‘kortstondige doeleinden’ en bekritiseren zij de kosten die met de overdracht gepaard gaan, die op 60.000 euro worden geschat.

“Wij vragen uw hulp om een ​​krachtige boodschap af te geven over het belang van het waarderen en respecteren van de rol van de plantenwereld in dit tijdperk van steeds dramatischer wordende klimaatafwijkingen”, aldus de petitie.

Respect

Het Vaticaan verdedigt de keuze van de boom in een verklaring die in september werd uitgegeven en verzekerde dat deze werd uitgevoerd ‘met respect voor de duurzaamheid’. Zoals ze uitlegden, is de geselecteerde spar een volwassen 30-jarig exemplaar, waarvan de extractie voldoet aan natuurlijke vervangingscriteria. Met die laatste opmerking begeeft het Vaticaan zich wel op ‘glad ijs’, want een dergelijke boom kan tot 220 jaar oud worden. Daar staat tegenover dat voor elke gekapte boom in Italie er 1.5 boom wordt heraangeplant ter vervanging.

De hoofdboom zal, samen met ongeveer veertig kleinere dennenbomen uit Ledro en andere locaties in Italië, Duitsland en Tsjechië, in Vaticaanse gebouwen worden geplaatst. De officiële verlichting van de boom en de inhuldiging van de traditionele kerststal die ermee gepaard gaat, staan ​​gepland voor DV 7 december. Beide decoraties blijven tot 12 januari 2025 op het Sint-Pietersplein staan, samenvallend met het feest van de Doop van de Heer.

Ondertussen is de imposante dennenboom op de vrachtwagen gebleven die hem vervoerde, zonder op zijn basis te worden geplaatst, wat de verwachtingen en vragen rond de uitkomst van deze kerstcontroverse vergroot. Wordt vervolgd…

Geef een reactie op dit artikel