Opgelet: dit virus op Messenger is in opmars

Leestijd: < 1 minuut

Gebruikers van Messenger, de berichtendienst van Facebook, let op. Op sociale media regent het klachten van mensen die een chatbericht kregen van vrienden met daarin een virus. Het lijkt erop dat je een video van jezelf toegestuurd krijgt, maar als je op de link klikt, wordt je pc of smartphone besmet.

 
Het bericht ziet er in eerste instantie relatief onschuldig uit. Je krijgt twee verbaasde emoticons te zien met daarachter je naam, en dan een link naar YouTube. Als je klikt op de link, kun je schadelijke software binnenhalen. Klik dus niet op de link en waarschuw de afzender van het bericht.

Het is nog onduidelijk waar het virus vandaan komt.

Toch geklikt?

– Open je browser en controleer of er plugins zijn geïnstalleerd die je niet herkent. Is dit het geval, verwijder deze plugins dan direct.

– Ga op Facebook naar het app-overzicht. Onder het blokje ‘Apps, websites en plug-ins’ klik je op Bewerken > Uitschakelen.

– Verander je wachtwoord op Facebook. Als je hetzelfde wachtwoord ook op andere websites gebruikt, pas dan ook deze aan. Denk eraan voor elke website een ander wachtwoord te kiezen.

– Verwijder de betreffende berichten in Facebook Messenger. Mogelijk zijn ook namens jou berichten verstuurd, vergeet daarom niet ook je vrienden te waarschuwen.

Bron: KPN/Techworld/XS4all Foto Pixabay