Oud manuscript van Meister Eckhart ontdekt

Leestijd: 2 minuten
Vrijdag 15 september 2023 – 06:02 uur – Bron: Redactie Kerk/RBB/KNA – Beeld: Publiek domein/EMB

 -Leipzig- Duitse en Oostenrijkse onderzoekers hebben in de Universiteitsbibliotheek van Leipzig resten geïdentificeerd van wellicht het oudste bekende manuscript van een tekst van Dominicaan, theoloog en mysticus Eckhart von Hochheim, beter bekend als Meester Eckhart. Het manuscript werd omstreeks 1300 geschreven in Thüringen. Lees verder onder de foto>

Een deel van de teksten op perkament. Beeld Embedded Foto

 

De twee smalle stroken perkament ( zie foto boven) werden gebruikt als boekbandmateriaal van dat boek, afkomstig uit de vijftiende eeuw. Ambachtslieden gebruikten in die tijd wel vaker oudere manuscripten om boeken in te binden. Tijdens de analyse werd duidelijk dat sommige handgeschreven regels op de perkamentstroken van Meester Eckhart afkomstig zijn.

Droom

“Zulke ontdekkingen zijn de droom van onderzoekers en bibliothecarissen”, zegt Dr. Anne Lipp, directeur van de Universiteitsbibliotheek Leipzig, “en zoals altijd zijn zij het resultaat van diepgaand indexeren en wetenschappelijk onderzoek naar reeds bekende documenten.

Deze vondst is een van een reeks belangrijke vondsten in ons handschriftencentrum en illustreert heel goed hoe wetenschappelijke interesse in kennis en fundamenteel bibliotheekwerk productief met elkaar verweven zijn.”

Ouderdom en regio

Het spectaculaire aan de nieuwe vondst is de ouderdom en de regio van herkomst: op basis van de schrijfkenmerken kunnen de manuscriptresten gedateerd worden in de periode rond 1290-1310, de dialectkleuring van het geschreven Duits laat zien dat het manuscript in Thüringen is geschreven.

De fragmenten uit Leipzig zijn tot nu toe de oudst bekende tekstvondst over Meister Eckhart, maar zijn ook geschreven in de directe omgeving van zijn persoon. Geen enkele andere getuigenis van een manuscript komt zo dicht in de buurt van de persoon van Eckhart: van 1294 tot 1310 werkte Eckhart in het Dominicaanse klooster in Erfurt, eerst als prior van het klooster, later als verantwoordelijke voor de Dominicaanse religieuze provincie Saksen.