Paus tegen COP-26 deelnemers. Ga aan de slag, direct !

Leestijd: 2 minuten
Dinsdag 16 november 2021 07:00 – Bron: Vatican News/KNA Beeld: PB
  -Vaticaanstad- Na de VN-klimaattop COP26 in Glasgow roept Paus Franciscus op tot onmiddellijke actie. Hij moedigt alle politiek en economisch verantwoordelijken aan om de resoluties moedig en snel uit te voeren. Tegelijkertijd roept hij iedereen op om te zorgen voor klimaatbescherming van het ‘gemeenschappelijke huis’ – vooral met het oog op de armen en de meest behoeftigen.

De directeur van de kerkelijke hulporganisatie Misereor, Pirmin Spiegel, was teleurgesteld over de resultaten van de klimaattop. De afspraken zijn, bij lange na, niet voldoende om de doelstelling om de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5 graad Celsius te halen en bieden geen uitzicht op voldoende ondersteuning bij het opvangen van de gevolgen voor armere landen.

Kolen

Meer dan 20.000 afgevaardigden – ter plaatse en digitaal – bespraken van 31 oktober tot 13 november in Glasgow de verdere uitvoering van het Klimaatakkoord van Parijs uit 2015. Kort voor het einde van de geplande stopzetting van het gebruik van kolen in alle landen – zonder verdere discussie – was er alleen een ‘belofte’ tot vermindering van het gebruik van kolen. COP26-president Alok Sharma beschreef het compromis als een “breekbare overwinning”. Succes wordt niet afgemeten aan de vraag of alle 200 landen het definitieve document hebben ondertekend, maar aan de vraag of ze “de verplichtingen nakomen en nakomen”.

Onbewoonbare wereld

Paus Franciscus had zichzelf meerdere keren in het debat rond de klimaattop gemengd en gewaarschuwd voor een “onbewoonbare wereld” en dat de tijd dringt. Bovendien was een delegatie van het Vaticaan naar Glasgow afgereisd. Paus Franciscus en ongeveer 40 religieuze leiders presenteerden Sharma ook een klimaatappèl. Daarin riepen de ondertekenaars op om de al overeengekomen beperking van de temperatuurstijging tot 1,5 graad Celsius zo snel mogelijk door te voeren.