Paus verdedigt waardigheid van al het leven op aard

Leestijd: 2 minuten -Vaticaanstad- (KNA) Paus Franciscus heeft in een nieuwe boek-uitgave de waardigheid van al het leven en dingen op aarde nogmaals benadrukt.

De schepping is “niet zo maar natuur en milieu”. Als zoals de Bijbel ons allen leert, God de wereld heeft geschapen, dan is er “niets zo klein of armzalig, of het heeft deze oorsprong in zich”, schrijft de Paus in een schrijven, uit welke de krant van het Vaticaan ‘Osservatore Romano’ gisteren publiceerde.

Voorts onderstreepte Franciscus de bijzondere verantwoordelijkheid van de mens, die volgens Christelijke overtuiging de drager van de Geest Gods is. De opdracht van de mens is het, “in vrije en scheppende wijze de openbaring van dit geschenk te ontrafelen” en “de wereld als samenleving met God te begrijpen”. Het onvermogen, de aanwezigheid Gods in de dingen te ontcijferen, noemde de Paus een oorzaak van “Verleiding en val”.

Zijn “intense hoop” voor de hedendaagse tijd is een ontwikkeling van universeel broederschap en
“humane ecologie”, aldus de Paus. In een andere kijk op de schepping ligt een “Weg van bevrijding van de drang naar bezit, macht en misbruik naar samenwerking en respect”.

De volledige tekst verschijnt als slotbijdrage van een verzamelwerk met preken en teksten van de Paus over de schepping en de menselijke waardigheid. Het boek “Nostra Madre Terra. Una letteratura Cristiana della sfida dell’ambiente” (“Onze moeder aarde. Een Christelijke kijk op de ecologische uitdaging”) zal DV 24 oktober door de Vaticaanse uitgeverij als eerste in Italië worden uitgegeven. Wanneer het boek in het Engels, Duits en Spaans op de markt komt is nog niet bekend.

Foto: Pixabay