Pim Fortuyn komt weer ‘tot leven’ dankzij AI

Leestijd: 2 minuten

Maandag 6 mei 2024 ~ 09:34 uur ~ Bron: Redactie Varia/Vesper-publishing ~ Beeld: Roy Beusker

-Hilversum-  Vandaag, 22 jaar geleden op 6 mei 2002, werd de Rooms-katholiek, politicus en hoogleraar Pim Fortuyn vermoord. Nu, 22 jaar na zijn dood, komt hij weer tot leven. Althans: zijn stem, die dankzij AI wordt gereconstrueerd en waarmee Fortuyn postuum zijn eigen boeken inspreekt.

Fortuyn schreef tot zijn dood veel boeken over politiek, religie en maatschappij. Om zijn nalatenschap in leven te houden, worden met behulp van AI-techniek audioboeken gemaakt van het belangrijkste deel van zijn papieren oeuvre: De verweesde samenlevingDe puinhopen van acht jaar PaarsDe islamisering van onze cultuur en Pim Fortuyn: de autobiografie.

Fortuyn bij Harrie Mens over moslims: “Als je hier bent: oké! Ik wil het met jullie [moslims]. Maar Tango takes two”.

Inzameling

Dit project is een samenwerking tussen de bedrijven Vesper Publishing, XS2Content en de familie Fortuyn. Geld om het project ten uitvoer te brengen is er nog niet, daarom wordt vandaag een inzamelingsactie opgestart. Het doel van deze crowdfunding is om € 20.000 op te halen, waarmee Fortuyns stem met behulp van AI (kunstmatige intelligentie) zo waarheidsgetrouw mogelijk kan worden nagemaakt op basis van bestaande audiofragmenten, waarna de vier audioboeken zullen worden geproduceerd.

Fortuyn bij Ivo Niehe over zijn geloof: “Eens katholiek, altijd katholiek”.

Waarheidsgetrouw

Uitgever Jonathan Ursem van Vesper Publishing: “Dankzij de snelle ontwikkeling van AI is het nu mogelijk om de stem van iemand die niet meer leeft op zo’n manier te trainen dat hij op een waarheidsgetrouwe manier dingen kan zeggen die bij leven nooit zijn uitgesproken, maar alleen opgeschreven. Dit geeft ons de kans om Fortuyns werk postuum als audioboeken uit te brengen, waardoor het lijkt alsof hij de boeken zelf voorleest. Dit is een uitermate zorgvuldig proces, waarbij de familie Fortuyn is betrokken en goedkeuring verleent.”