Politie waarschuwt voor oplichters die om 1 cent vragen via WhatsApp; ‘Doe het niet!’

Leestijd: < 1 minuut  De politie waarschuwt voor oplichters die met behulp van betaalverzoeken via WhatsApp Uw rekening plunderen. De afgelopen weken kwamen er in het ganse land van dit soort aangiftes binnen, dus doet de afdeling internetcriminaliteit van de politie een oproep aan de ganse bevolking om extra goed op te letten.

Het is volgens de politie ‘schering en inslag’. De oplichters doen zich voor als koper van tweedehands artikelen, bijvoorbeeld op Marktplaats.nl. De ‘koper’ vraagt om verder te communiceren via WhatsApp, beweert wel vaker opgelicht te zijn en eist daarom dat U eerst via een Tikkie of een vergelijkbaar betaalverzoek een bedrag van 1 cent overmaakt. Dit is echter een geval van wat Phishing genoemd wordt.

‘Die ene cent’

U krijgt dan dus een link toegestuurd via WhatsApp naar een site die zich voordoet als die van Uw bank, maar zodra U Uw gegevens heeft ingevuld, hebben de oplichters die ook. Zij gebruiken die gegevens om in te loggen bij Uw bank en Uw rekening te plunderen.

Volgens de politie voldoen veel mensen aan dit verzoek, omdat zij denken dat men zich aan één cent geen buil kan vallen. “En dát is precies waar de oplichters op uit zijn. Die ene cent kan U Uw bankrekening kosten!”, schrijft de politie in een waarschuwing.

Te laat

De politie adviseert om nooit in te gaan op dit soort verzoeken. Als het al te laat is, dan vraagt de politie U om meteen aangifte te doen en daarbij zoveel mogelijk gegevens aan de politie te geven over de oplichter die U Uw geld afhandig heeft gemaakt.

Bron: Nationale Politie Foto: Pixabay