Populariteit euthanasie stijgt, met name bij 65-plussers

Leestijd: < 1 minuut
Donderdag 6 april 2023 – 17:05 uur – Bron: Redactie Kerk/RTE – Beeld: Publiek domein

 -Utrecht- Vorig jaar zijn er bijna 14 procent meer euthanasieverzoeken ingewilligd door artsen dan het jaar ervoor. Dat blijkt uit cijfers van de RTE (Regionale Toetsingscommissies Euthanasie). In 2022 kregen zij zo’n 8720 meldingen binnen van euthanasie. In 2021 waren dat nog 7660 meldingen. Het aantal meldingen van actieve levensbeëindiging is al jaren stijgende zegt Jeroen Recourt van RTE.

Diverse

De redenen voor euthanasie zijn divers. „Wij gaan ervan uit dat de vergrijzing hier een belangrijke rol in speelt. Je ziet dat het met name 65-plussers zijn die kiezen voor een zelfgekozen levenseinde.”

Bij euthanasie geeft een arts een patiënt een dodelijk medicijn. Dit is sinds 2002 onder strikte voorwaarden wettelijk toegestaan in ons land. In bijna 90 procent van de ingewilligde euthanasieverzoeken, zo blijkt uit deze nieuwe cijfers, gaat het om zestigplussers. Daarbij gaat het meestal om mensen met kanker (5046 meldingen) of personen die kampen met een stapeling van verschillende ouderdomsziekten (379 meldingen).

In een deel van de gevallen gaat het ook om ouderen met dementie (288 meldingen). Veruit het vaakst vindt een zelfgekozen levenseinde bij mensen thuis plaats. Daarna volgen hospice, verpleeg- of ziekenhuis. Meestal is het de huisarts die de euthanasie verleent of een specialist ouderengeneeskunde.