Roermond: Na meer dan 160 jaar woont er straks geen bisschop meer in het bisschopshuis

Leestijd: 2 minuten

Bisschop Harrie Smeets van Roermond verhuist straks naar een deel van een Kartuizerklooster, waar reeds kantoren van het bisdom zijn gevestigd

Vrijdag 18 november 2022 – 11:21 uur – Bron: Bisdom/ADN – Beeld: S.A. Karstenberg
 -Roermond- Harrie Smeets, de bisschop van Roermond verlaat het bisschopshuis in de stad. Het  huis was meer dan 160 jaar lang de woon- en werkstek van 10 bisschoppen.

Kartuizerklooster

De zieke bisschop zal zijn intrek nemen in een deel van het Kartuizerklooster te Roermond, waar nu al kantoren van het Limburgse bisdom zijn ondergebracht. Dat meldt de woordvoerder van het bisdom: „Het bisschopshuis is groot, en na kantooruren is de bisschop er helemaal alleen, verhuizen is ook efficiënter en goedkoper.”

De beslissing om te ‘verkassen’ maakt deel uit van een grootscheepse reorganisatie van het bisdom Roermond. Die reorganisatie, in de komende jaren, is nodig vanwege  terugloop van het aantal kerkgangers en de jaarlijkse daling van inkomsten.

3 Jaar

De verhuizing laat nog wel even op zich wachten. Het bisdom trekt er ongeveer 3 jaar voor uit. Ook een bisdom is afhankelijk van architecten, vergunningen van de gemeente en uiteindelijk de verbouwingswerkzaamheden. Het nieuwe onderkomen is een klooster dat  dateert uit de Middeleeuwen. Het bisdom noemt de bereikbaarheid, het parkeren en ontvangstmogelijkheden op de nieuwe lacatie als pluspunten.

Toekomst

War er gaat geschieden met het huidige bisschophuis is nog niet helemaal duidelijk. Volgens de woordvoerder kan het ‘alle kanten op’. Vestiging van een religieuze gemeenschap zou natuurlijk mooi zijn, maar het zou ook aan een particuliere partij verkocht kunnen worden, bij voorbeeld horeca, zorg of appartementen.

Stadsboerderij

Bisschop Harrie Smeets, de huidige bewoner is daarmee de tiende en wellicht laatste bisschop in het bisschopshuis. De eerste was Joannes Paredis, die het pand, van oorsprong een stadsboerderij, in 1860 aankocht en er een bisschopshuis van maakte.

Bezuinigingen

Het bisdom Roermond is in 2019 begonnen met een grote bezuinigingsronde. Het heeft destijds voor veertien medewerkers geheel of gedeeltelijk ontslag aangevraagd. In totaal gingen 9,9 van de 37 fte’s verloren. Meerdere afdelingen, waaronder de catechisten-opleiding, werden geheel opgedoekt. Dit alles onder druk van een tekort van 1,3 miljoen euro op de begroting.

2019

Om verdere kosten te besparen heeft het bisdom, voor de coronapandemie, ook al gekeken naar het onroerend goed bezit. Al in 2019 heeft een interne commissie bisschop Smeets geadviseerd te overwegen om het statige bisschophuis aan de Paredisstraat in Roermond te verkopen en de bisdomorganisatie geheel te concentreren in het Kartuizerkloostercomplex aan de Swalmerstraat. Die beslissing werd destijds, mede door de ziekte van de bisschop en corona uitgesteld, maar krijgt dus nu zijn beslag.