Rosmalen: Kerkgebouwen behouden, desnoods als ontmoetingsplek

Leestijd: 2 minuten
Woensdag 30 maart 2022 07:36 – Bron: Redactie kerk/Rosmalens Belang/ADN – Beeld: Publiek domein
  -Rosmalen- Kerkgebouwen die worden afgestoten door parochiebesturen zouden mogelijk een andere functie als ontmoetingsplek kunnen krijgen. Dat stelt de lokale partij Rosmalens Belang.

De partij reageert op het besluit van het parochiebestuur van de  Heilige Maria om op afzienbare tijd zes van haar acht kerkgebouwen te sluiten. De oorzaak: afnemend kerkbezoek. Volgens het bestuur is het  lastig om nog jonge mensen en gezinnen bij de geloofsgemeenschap te betrekken. Daarnaast moeten er forse investeringen worden gedaan om alle kerkgebouwen te behouden terwijl de inkomsten en het aantal priesters ook dalen. “Het lijkt ons onvermijdelijk om het aantal gebouwen te beperken”, schrijft het bestuur op haar website. De parochie zou uiteindelijk alleen de Lambertuskerk in Rosmalen en de Sint Cathrien in Den Bosch open willen houden.

Ontmoetingsplek

Rosmalens Belang wijst erop dat kerken altijd een belangrijke rol hadden als ontmoetingsplek in dorpen. Die ‘spilfunctie’ in het maatschappelijk leven zou op een of andere manier behouden moeten blijven, aldus de partij. Aan het college van B en W wordt nu gevraagd of er al gekeken is naar een mogelijke herbestemming van de gebouwen die straks niet meer gebruikt gaan worden als Godshuis.

Als voorbeeld noemt de partij fanfare ‘Exempel’ welke al jaren op zoek is naar een eigen locatie. De Landolinuskerk zou daarvoor mogelijk geschikt zijn, aldus Rosmalens Belang. De Mariaparochie heeft nu nog acht kerkgebouwen: de Lambertus- en Laurentiuskerk in Rosmalen, de Landelinuskerk in Empel en de Willibrordkerk, Anna Hintham, Anna West en de Lucas- en Sint Cathrienkerk in ‘s-Hertogenbosch.

Verhuizing

De kerkgangers en priesters van de zes gebouwen die gaan sluiten, kunnen verhuizen naar de andere twee kerken van de Mariaparochie. Sommige parochiegemeenschappen moeten al op korte termijn – mogelijk eind 2023 – met een verhuizing rekening houden. Het gaat hierbij om de Laurentius, Lucas, Anna-west en Anna Hintham. Voor de gemeenschappen Willibrord en Landelinus zal het mogelijk langzamer kunnen gaan.

“Het is de wens van ons als bestuur en pastoraal team dat de huidige gemeenschappen zo levendig blijven als zij nu zijn. Elk met een eigen identiteit en activiteiten. Een verhuizing naar een ander kerkgebouw mag niet betekenen dat de gemeenschap uit elkaar valt.