Rutte: Geen ‘Muur’ om EU tegen migranten

Leestijd: 2 minuten
Donderdag 9 februari 2023 – 06:37 uur – Bron: Redactie binnenland/ADN/NOS- Beeld: Publiek domein
 -‘s Gravenhage- De wens van sommige politici, in binnen- en buitenland, om muren en hekwerken aan de buitengrenzen van de Europese Unie te bouwen zal niet betekenen dat er een einde komt aan de asielinstroom. Dat zegt premier Rutte aan het begin van de Europese top die vandaag begint. 

Migratie

Een van de belangrijkste gespreksonderwerpen op die top is migratie. Daarbij zal de vraag over betere bescherming van de buitengrenzen aan de orde komen. Zo zijn er plannen voor grenshekken op de grens tussen Bulgarije en Turkije. Rutte blijf realist en zegt dat het voor vluchtelingen altijd mogelijk zal blijven om asiel aan te vragen.

“Ik wil de kwestie een beetje ontgiften. Wij krijgen nu zoiets van: wij gaan één grote ‘Berlijnse Muur’ om de EU zetten. Maar als er een hek of een muur staat zitten er altijd nog poortjes in”, aldus de premier tegenover de NOS.

D66 is fel tegen

Zijn eigen coalitie is sterk verdeeld over de maatregelen die de asielinstroom moeten indammen. VVD, CDA en ChristenUnie voelen in meer of mindere mate wel voor het verstevigen van de buitengrenzen met hekken, maar D66 is fel tegen. Het is zinloos en het versterkt alleen maar het verdienmodel van de mensensmokkelaars, vindt die partij.

Rutte is geen groots voorstander van grenshekken. Betere grensbewaking kan volgens hem ook op andere manieren, bijvoorbeeld door mobiel toezicht in grensgebieden.

Voorstanders vinden dat de EU moet betalen voor het versterken van de buitengrenzen, maar dat gaat niet gebeuren, voorspelt Rutte. Te veel lidstaten zijn daar tegen en bovendien is grensbewaking een taak van de landen zelf. Wel is het mogelijk dat de Europese Commissie meebetaalt aan grenshekken.