Scheepswrakken creëren mini-reservaten voor zeeleven

Leestijd: 2 minuten
Dinsdag 28 november 2023 -11:58 uur – Bron: Redactie Wereld/IPS – Beeld: Publiek domein
  • Scheepswrakken schrikken vissers met destructieve sleepnetten af
  • Ruim drie keer meer zeeleven in straal van 50 meter rond de wrakken

-Brussel- De vijftigduizend scheepswrakken voor de Britse kusten houden vissers weg en bieden zo een toevluchtsoord voor heel wat kwetsbare soorten vissen en koralen. Rond de wrakken is een pak meer zeeleven te vinden.

De plekken waar de wrakken al meer dan een eeuw op de zeebodem liggen, zijn intussen vaak uitgegroeid tot locaties die vissers met sleepnetten liever mijden.

Als gevolg daarvan blijft de zeebodem in en rond scheepswrakken grotendeels ongeschonden van de erg destructieve netten. Uit nieuw onderzoek blijkt dat er in een straal van 50 meter rond de scheepswrakken 340 procent meer leven te vinden is dan op locaties die actief worden gebruikt voor bodemvisserij.

Toevluchtsoord

“We vermoeden al lang dat scheepswrakken een belangrijke rol kunnen spelen als toevluchtsoord voor mariene soorten”, zegt marien bioloog Jenny Hickman van de Universiteit van Plymouth. “Het is geweldig om te zien dat dit in dit onderzoek wordt bewezen. Het levert inzicht in wat mogelijk zou kunnen zijn als de bodemvisserij wordt verminderd.”

Want de scheepswrakken doen het dan wel beter dan omliggende gebieden, maar echte zeereservaten zijn nog beter. Daar is de dichtheid aan onderwaterleven nog eens dubbel zo hoog als rond de scheepswrakken in onbeschermde wateren.

De studie is verschenen in het tijdschrift Marine Ecology.