SGP, CDA en ChristenUnie willen betaald rouwverlof invoeren

Leestijd: 2 minuten
Donderdag 16 mei 2024 ~ 12:46 uur ~ Bron: Redactie Kerk/Tweede Kamer/SGP/CDA/CU ~ Beeld: MB/su_heading]

-‘s Gravenhage- SGP, CDA en ChristenUnie presenteren vandaag een initiatiefwetsvoorstel om betaald rouwverlof in te voeren. Op dit moment is er in Nederland geen wettelijke verlofregeling voor verliessituaties. De partijen komen met hun voorstel in de Week van het Gezin. “Als ergens het gezin niet gezien wordt, is het wel bij momenten van rouw en verdriet”, aldus de initiatiefnemers.

Het voorstel introduceert een minimumnorm van vijf verlofdagen voor werkende ouders met minderjarige kinderen waarvan één van de ouders of minderjarige kinderen overlijdt. Deze dagen zijn een aanvulling op het bestaande kort verzuimverlof, dat bedoeld is voor de periode tot aan de uitvaart. Het verlof is flexibel opneembaar tot een jaar na het overlijden en wordt door de werkgever doorbetaald. SGP, CDA en ChristenUnie willen met hun voorstel de terugkeer naar de werkvloer verbeteren en het verzuim na verlies van een geliefde terugdringen. De partijen benadrukken dat ze naast deze minimumnorm blijven uitgaan van goed werkgeverschap waarbij maatwerk geboden wordt aan individuele omstandigheden van werknemers.

Initiatiefnemer van het eerste uur en SGP-fractievoorzitter Chris Stoffer: “Vandaag is een belangrijke, eerste stap op weg naar een wettelijke basis voor rouwverlof. Sinds 2018 vraag ik hier aandacht voor. Er is in ons land veel geregeld rond verlof voor de zonnige kanten van het gezinsleven, maar er is nog altijd een groot gapend gat als het gaat om de schaduwzijde van het leven. Hoog tijd dat dat verandert!”

Inge van Dijk (CDA): “Op het moment dat je partner of je kind overlijdt staat je wereld stil, terwijl de wereld om je heen doordraait. In een fatsoenlijk land geven we elkaar op zo’n moment de ruimte om stil te kunnen staan en bij je naasten te zijn. Een wettelijk geregeld rouwverlof helpt daarbij.”

Don Ceder (CU): “Iedereen in Nederland krijgt te maken met rouw. Maar op de werkvloer is dit nog niet goed geregeld. En dat kan anders. Als we dit beter regelen geven we de samenleving de broodnodige ruimte om waarde te hechten aan wat écht belangrijk is.”