Sprinkhanenplaag treft meerdere landen

Leestijd: < 1 minuut -Jeruzalem- (KNA) Meerdere landen in het Midden-Oosten, Azië en Afrika kampen met een woestijn-sprinkhanenplaag.

Het aantal insecten kan zich, wanneer er geen actie wordt ondernomen, tot juni met de factor 400 vermenigvuldigen, aldus dagblad ‘Jerusalem Post’. Het zit de sprinkhanen mee door een toename van het aantal wervelstormen en de meegevoerde warme klimaatstroom, hetgeen gunstig is voor de voortplanting. Deze trend kan zich nog versterken, als de weersomstandigheden van nu aanhouden.

De situatie is het meest dreigend in Oost-Afrika, waar de Verenigde Naties waarschuwt voor het gevaar van voedseltekorten door de insecten. Jordanië kondigde al aan, medewerkers van het Landbouw-ministerie, de Luchtmacht en de Douane cursussen te gaan geven in de strijd tegen de insecten.

Israël treft inmiddels ook voorbereidingen voor een mogelijke plaag. De laatste sprinkhanenplaag veroorzaakte in 2013 schades die in de miljoenen liepen. Volgens experts consumeert een zwerm sprinkhanen ter grootte van één vierkante meter, elke dag de voeding voor 35.000 mensen. De grootste zwermen sprinkhanen zijn zó groot, dat zij oppervlaktes bereiken ter grootte van een doorsnee stad.