Tesla baas ‘speelt’ voor God, de hersenchip komt

Leestijd: 3 minuten

Het implanteren van een chip in onze hersenen, moet volgens Tesla-baas Elon Musk voorkomen dat robots ons leven compleet overnemen en het zou tal van aandoeningen zoals verlammingen en depressies kunnen genezen.

Door Michael Scheepmaker

-New York- Het klinkt als overdreven science-fiction, maar voor drie varkens is het reeds bittere realiteit: Een chip, waarmee U als mens in de toekomst Uw computer kunt aansturen.

Tesla-baas en meervoudig miljardair Elon Musk (49) presenteerde gisteren zijn geheugen-chip tijdens een videoconferentie. Daarbij werd een video getoond waarin drie varkens een chip van zijn nieuwste tech-firma Neuralink geïmplanteerd kregen. Via een snoerloze bluetooth-verbinding werden zenuwimpulsen vanuit de staart van het varken, genaamd Gertrude, naar een computer gestuurd.

“Het is als een fitbit voor Uw schedel” aldus Musk. Fitbits zijn fitness-armbanden welke lichaamssignalen en sportactiviteiten meten.

Helemaal nieuw is deze wonderlijke en wellicht revolutionaire uitvinding niet, want reeds vorig jaar kwam Musk al met de voorloper. Nu presenteerde hij de verbeterde versie. De sensor is niet groter dan een muntje, 23 mm. diameter en 8 mm. dik. Te plaatsen in de schedel.

Ultradunne en met het oog niet zichtbare draadjes in de chip worden verbonden met zenuwcellen om zo neurologische signalen te kunnen uitlezen of te verzenden. Het uiteindelijke doel is de digitalisering van de hersenen.

Uiteindelijk doel van Musk is de chip onder volledige narcose in 30 minuten bij de mens te plaatsen, de chip wordt dan geplaatst in het schedeldak. Musk en zijn team willen bereiken dat met de nieuwe techniek aan pijnbestrijding kan worden gedaan, maar ook mensen met oog of gehoorprobleem moeten weer goed kunnen zien en of horen, slapeloosheid moet tot het verleden behoren. In de verre toekomst is het ook de bedoeling om beschadigde zenuwen (digitaal) te herstellen, opdat rolstoelers weer kunnen lopen. Exacte data wanneer het allemaal kan noemt Musk nog niet.

Naar eigen zeggen heeft Musk inmiddels in de VS toestemming om zijn vinding te testen. Na de varkens hoopt Musk nog dit jaar bij mensen te kunnen implanteren, om te beginnen bij mensen met neurologische aandoeningen, zoals ruggengraatbeschadigingen.

Musk denkt ook al na over de mogelijkheden van telepathie. Zo zouden mensen in de toekomst met elkaar via gedachten kunnen communiceren, zonder met elkaar te praten.

Gevaren

De Tesla-baas en eigenaar van de ruimtevaartonderneming SpaceX ziet ook gevaren in de nieuwe en bijna eindeloze mogelijkheden. Op den duur zou de mensheid beheerst kunnen worden door KI (Kunstmatige intelligentie), en dat is ook weer niet de bedoeling. De Neuralink-technologie moet een ‘symbiose’ met KI mogelijk maken, tot welzijn van de mensheid.

Wetenschappers zijn sceptisch waar het gaat om Musk’s verwachtingen. Professor biomedicijntechniek Christopher James van de Britse universiteit Warwick zegt dat onderzoek op dit gebied al twee decennia loopt, maar nog weinig bruikbaar resultaat heeft opgeleverd. Weliswaar heeft de technologie om te kunnen lezen, neurologische signalen verbeterd, maar het versturen en verwerken van signalen en informatie is nog altijd uiterst complex.

Musk gaat door met het onderzoek, nu op varkens, straks op mensen. “Alle grote uitvindingen in het verleden werden ‘weggewimpeld’ als fantasie, maar werden uiteindelijk realiteit, kijk naar de hartoperaties, ooglasering en uiteindelijk gingen wij als mens ook naar de maan, een onderneming die destijds als volstrekt onuitvoerbaar leek, maar met de kennis van nu, toch met zeer primitieve technieken werd uitgevoerd”, aldus professor Marquardt, hoogleraar biotechniek in de VS. De tijd zal het leren.

Foto: J D Lasica via wiki commons