The Passion Hemelvaart laat kijker kennis maken met verhaal achter nationale feestdag

Leestijd: 3 minuten
Woensdag 25 mei 2022 -07:23 – Bron: KRO-NCRV Beeld: Falco
 -Hilversum- Samen met PKN geven KRO-NCRV voor het eerst een vervolg aan The Passion en laten de kijker in The Passion Hemelvaart kennismaken met de betekenis van Hemelvaartsdag. In een muzikale en moderne vertelling, met dezelfde cast en de Achterhoek als decor, wordt stilgestaan bij deze officiële feestdag. Donderdag 26 mei is The Passion Hemelvaart om 20.30 uur te zien bij KRO-NCRV op NPO 1.

Al sinds de middeleeuwen is Hemelvaartsdag een officieel erkende Christelijke feestdag, maar de betekenis van deze dag is lang niet bij iedereen bekend. Samen met de Protestantse Kerk in Nederland slaan de KRO en NCRV de handen in één om de kijker kennis te laten maken met dit verhaal. The Passion Hemelvaart kent veel van de vertrouwde ‘Passion-elementen’ en wordt net als The Passion naar het nu getrokken waardoor het actueel en herkenbaar is. Ook de bekende muziekhits zullen niet ontbreken. Zowel Nederlandstalige als in het Nederlands vertaalde internationale hits, krijgen binnen de context van The Passion Hemelvaart een verrassende nieuwe lading. Nummers zoals ‘Ze Huilt Maar Ze Lacht’ (Maan), ‘Goud’ (Suzan & Freek), een vertaling van Higher Power (Coldplay) en ‘My land is jou land’ (Stef Bos) zijn onder andere te horen in deze editie.

Maria Magdalena; een vrouw die in deze tijd ook zou opvallen

De hoofdrolspelers in het vervolg zijn dezelfde als tijdens de paaseditie. Kim-Lian van der Meij speelt Maria Magdalena en Soy Kroon Jezus, Thomas Cammaert heeft de rol van Petrus en Noortje Herlaar die van Maria. Ruud de Wild is de verteller. The Passion Hemelvaart geeft invulling aan het personage Maria Magdalena. Zij is een bijbels karakter met meerdere gezichten, een vrouw die ook in deze tijd zou opvallen. Maria Magdalena is de eerste die ontdekt dat het graf van Jezus leeg is en heeft het eerste contact met hem na zijn kruisiging. Opvallend aan Maria Magdalena is dat zij volgens de verhalen haar halve leven voor gek is versleten, maar door Jezus in een leidende positie wordt gezet en na zijn dood de boodschap zal brengen: ‘Alles komt goed!’. Ze krijgt de boodschap om samen met de discipelen het werk voort te zetten. Ondertussen rouwen Maria en de discipelen en dwaalt Petrus elders door de Achterhoek. Hij zit met een flink schuldgevoel omdat hij zijn beste vriend in de steek heeft gelaten. Kunnen Petrus, Maria en de discipelen zonder bewijs aannemen dat Jezus nog leeft?

Gastrollen

Net als in The Passion heeft ook de Hemelvaart-editie enkele verrassende gastrollen. Zo zijn RTL Boulevard-verslaggever Aran Bade, presentatrice Irene Moors en Hunters-team Thijs Wattimena en Marcel van de Ven te zien in The Passion Hemelvaart.

Op hetzelfde moment dezelfde ervaring

Om het verhaal toegankelijk te maken voor mensen met een visuele beperking, wordt ook The Passion Hemelvaart voorzien van audiodescriptie. Via de gratis Earcatch-app is de audiodescriptie te beluisteren die wordt ingesproken door presentatrice Marlijn Weerdenburg. Hierdoor bieden wij iedereen op hetzelfde moment dezelfde ervaring.

The Passion 2022 wordt mede mogelijk gemaakt door Protestantse Kerk in Nederland, Kansfonds en Gemeente Doetinchem en geproduceerd door Mediawater.

The Passion Hemelvaart wordt uitgezonden op donderdag 26 mei om 20.30 uur bij KRO-NCRV op NPO 1.