Verkiezingen 2021: Wopke blijkt flopke

Leestijd: 2 minuten
Donderdag 18 maart 2021-06:19- Bron: Redactie binnenland/Redactie kerk –
  -‘s-Gravenhage- Het CDA zakt volgens de voorlopige uitslag naar het op één na laagste aantal zetels uit de geschiedenis: 14 zetels. Wopke Hoekstra, de eerste man van de Christen-democraten is het niet gelukt de kiezer te overtuigen van zijn program.

De deelname aan het kabinet kon niet worden verzilverd, in tegenstelling tot liberaal Rutte, die dat met volle teugen deed. Onbekendheid en een flets optreden van Hoekstra deden de rest.

Het CDA is een partij in neergang. De Katholieken hebben de partij in grote getale verlaten, ondanks een stemmerskanon als Pieter Omtzigt, waar de partij maar geen gebruik van maakt. Vele Katholieken vertrokken naar de VVD, nog meer naar PVV en FvD. Maar de belangrijkste groep, de ouderen, de trouwe CDA-aanhang sterft langzaam weg en daarmee heeft de partij hetzelfde probleem als de Christelijke kerken, aan de bovenkant sterven de leden weg, aan de onderkant komt er niets bij.

Jongere Katholieken blijken massaal op D66 te stemmen, terwijl de partij allesbehalve staat voor Christelijke normen en waarden, al zou Kaag daar verandering in kunnen brengen, al was het maar in de harde toon van die partij. Kaag is Rooms Katholiek en komt daar voor uit en put kracht uit haar geloof.

Het CDA zal vandaag haar ‘wonden’ likken met in haar midden de tweede man Pieter Omtzigt. Maandag zal bekend worden hoeveel voorkeurstemmen hij heeft gekregen, dat zal een fors aantal zijn, hetgeen de positie van Hoekstra verzwakt en Omtzigt de feitelijke leider van de partij maakt. Er valt nog heel wat te doen in de partij. Regeringsdeelname in een coalitie is mogelijk met VVD en D66. Hoekstra kan dan aanblijven en zich profileren, daartoe had hij in de korte aanlooptijd naar de verkiezingen nauwelijks de tijd, naast zijn ministerschap. Omtzigt zou minister kunnen worden en een hele goede, maar of de partij ooit weer op plaats 1 of 2 komt, is uiterst twijfelachtig.