Vogels voeren zit wereldwijd in de lift sinds de pandemie

Leestijd: 2 minuten
  • Populariteit van vogels voeren toegenomen in 115 landen
  • Onderzoek van zoektermen op Google
  • Mensen zoeken verbinding met de natuur in lockdowns

 

Zaterdag 05 augustus 2023 – 06:44 uur – Bron: IPS – Beeld: Publiek domein


-Brussel- In vrijwel alle landen ter wereld is het voeren van wilde vogels populairder geworden tijdens de lockdowns. Dat blijkt uit onderzoek van zoektermen op Google.

Vogels voeren was in veel landen op het noordelijk halfrond al populair, maar de lockdowns tijdens de pandemie hebben dat enthousiasme nog een flinke boost gegeven en uitgebreid naar meer dan honderd landen op zes continenten.

Google

Om de interesse in vogelvoer te meten, beoordeelde een team van Amerikaanse en Australische wetenschappers de wekelijkse frequentie van zoektermen als “vogelvoer” en “vogelbad” op Google tussen 1 januari 2019 en 31 mei 2020. Ze onderzochten ook de soortenrijkdom onder vogels via de cijfers van BirdLife International.

Zo konden ze vaststellen dat er een toename was van vogelgerelateerde zoektermen tijdens de specifieke lockdownperiode in 115 landen (meestal rond februari-april 2020), zowel op het noordelijk als op het zuidelijk halfrond.

Opvallend: landen waar die interesse lager ligt, telden gemiddeld 294 vogelsoorten, terwijl landen waar vogels voeren populairder werd gemiddeld 511 vogelsoorten hebben.

Verbinding met natuur

De wetenschappers vermoeden dat de lockdowns mensen over de hele wereld hebben aangemoedigd om verbinding en interactie te zoeken met de natuur. Uit eerdere onderzoeken was al gebleken dat er tijdens de pandemie ook een enorme belangstelling was voor vogelidentificatie.

“Tot nu toe was het meeste bewijs over het voeren van vogels beperkt tot de VS, Europa, Australië en India, maar we vermoedden dat het voeren van vogels meer wijdverbreid zou kunnen zijn”, schrijven de onderzoekers in het tijdschrift Plos One . “Dit is belangrijk om te weten, omdat het voeren van vogels de gezondheid en migratie van deze diertjes beïnvloedt.”