Wereldwijd sterven er steeds minder kinderen

Leestijd: 2 minuten

Donderdag 14 maart 2024 ~ 21:03 uur ~ Bron: Redactie Wereld/IPS ~ Beeld: EMB

  • Sterftecijfer van kinderen jonger dan 5 jaar met 51 procent gedaald in twintig jaar tijd 
  • 4,9 miljoen kinderen overleden in 2022
  • Rapport van Unicef wijst ook op de uitdagingen die er nog zijn

 

-Brussel- De kindersterfte in de wereld is nog nooit zo laag geweest als vandaag. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van VN-kinderrechtenorganisatie Unicef.

In een nieuw rapport zegt Unicef dat het sterftecijfer van kinderen jonger dan vijf jaar sinds 2000 met 51 procent is gedaald, tot 4,9 miljoen kinderen in 2022. Dat aantal is lager dan ooit en volgens de VN-kinderrechtenorganisatie vooral te danken aan de verbeterde toegang tot gezondheidszorg, vooral bij heel jonge kinderen.

Ook vaccinaties, een verbeterde zorg en meer aandacht voor zaken als malaria en de preventie van diarree hebben meer kinderen kunnen redden.

“Achter deze cijfers ligt het werk van vroedvrouwen en ander getraind medisch personeel”, zegt Unicef-directeur Catherine Russell. “Zij helpen moeders om hun baby veilig op de wereld te brengen, maar er zijn ook de mensen die vaccins uitdelen of huisbezoeken brengen om gezinnen met jonge kinderen te ondersteunen en te adviseren over voedsel en gezondheid.”

75 procent minder sterfgevallen

Landen die grote vooruitgang hebben geboekt, zijn Cambodja, Malawi, Mongolië en Rwanda. Daar is het aantal sterfgevallen onder de 5 jaar met ruim drie kwart afgenomen sinds het jaar 2000.

Maar er blijven nog steeds 4,9 miljoen kinderen die hun vijfde, of zelfs hun eerste verjaardag niet halen, benadrukt Unicef. En ook 2,1 miljoen 5 tot 24-jarigen zijn te vroeg overleden, aan ziektes die vandaag perfect te voorkomen zijn, zegt de organisatie. Deze overlijdens concentreren zich met name in Afrika ten zuiden van de Sahara en in Zuid-Azië.

De globale cijfers tonen dus veel vooruitgang, maar de uitdagingen blijven groot. Vooral ongelijkheid blijft een hardnekkige bedreiging voor jonge kinderen, naast economische instabiliteit, conflict en klimaatverandering, aldus Unicef.