Wereldwijd tekort aan aardappelen dreigt

Leestijd: < 1 minuut

Zaterdag 6 april 2024 ~ 12:59 uur ~ Bron: Redactie Varia/Potatopro ~ Beeld: MB

-Uithuizen- In januari 2024 is de export van Indiase aardappelrassen voor verwerking aanzienlijk gestegen. Deze toename is te wijten aan de crisis in de Rode Zee en vertragingen bij het ontvangen van producten uit Europa.

India

Als gevolg hiervan is de vraag naar Indiase aardappelen op de internationale markt gestegen. Ondanks deze groeiende export staat India voor binnenlandse uitdagingen, vooral in Gujarat, waar de aardappelopbrengsten lager waren dan verwacht vanwege aantastingen door de aardappelziekte Phytophthora. Tevens is de vraag naar verwerkte aardappelproducten in India toegenomen, hetgeen zorgen baart over mogelijke tekorten.

Soortgelijke uitdagingen in de landbouw doen zich ook voor in Europa, waar ramingen wijzen op een verminderde aardappeloogst voor het komende seizoen. Dit kan leiden tot een mogelijk wereldwijd tekort aan aardappelen en prijsstijgingen op de aardappelmarkt.

Tekort

De stijging van de transportkosten maakt de export vanuit zowel India als Europa moeilijker, vooral naar de Golf- en Verre Oost-regio’s. Deze ontwikkelingen benadrukken de kwetsbaarheid van de wereldwijde aardappelsector voor gewasziekten, verstoringen in de toeleveringsketen en een toenemende vraag. Het onderstreept ook de noodzaak van proactieve maatregelen om het dreigende tekort aan te pakken.

Tja, niet alleen de vis wordt duur betaald, straks wellicht ook de friet.