Willy Bombeek winnaar Graalbokaal Award 2024

Leestijd: < 1 minuut
Donderdag 25 april 2024 ~ 05:59 uur ~ Bron: Redactie Kerk/RK-HE/John de Boer ~ Beeld: MB

 – Limmen – Tijdens een feestelijke prijsuitreiking in de middeleeuwse PKN kerk in Limmen heeft pastor Jan Veldt op zaterdagmiddag 20 april jl. de Graalbokaal Award aan Willy Bombeek uitgereikt.

Foto: pastor Jan Veldt, initiatiefnemer en erevoorzitter van Stichting RK homo-emancipatie, de Graalbokaal Award uitreikt aan Willy Bombeek.

Naar de mening van de jury heeft de Brusselaar zich zeer verdienstelijk gemaakt als geestelijk vader van de recent wereldwijd mogelijk gemaakte zegening van homorelaties in de RK kerk.

Vanuit een persoonlijke inspiratie en overtuiging heeft de prijswinnaar de Vlaamse bisschoppen in 2022 kunnen overtuigen dat ook in de RK kerk iedereen zichzelf moet kunnen zijn en haar/zijn rol moet kunnen opnemen en participeren vanuit gelijkwaardigheid.

Dit resulteerde in 2022 in de baanbrekende stap dat ook homorelaties in de Vlaamse kerk een zegening kunnen krijgen. In december 2023 kwam tamelijk onverwachts vanuit Rome het bericht dat de zegening, niet alleen tot België beperkt bleef, maar nu breed binnen de RK wereldkerk mogelijk is.

Naar de mening van de jury is het dan ook bijna vanzelfsprekend dat de heer Willy Bombeek, die aan de basis heeft gestaan voor de wereldwijde mogelijkheid voor een zegening van homoseksuelen en lesbiennes in de RK kerk, de Graalbokaal Award 2024 verdient.